Rakennemuutoksia kokenut Nokia vietti 150-vuotisjuhlia myös Oulussa

Juhlapuheista välittyy jälleen vahva usko Nokian tulevaisuuteen. Tuoreimmat kriisit ovat merkinneet matkapuhelintoimialan alasajoa ja tuhansia menetettyjä työpaikkoja myös Oulun seudulla. Oulun Ruskossa työskentelee nykyisin 2500 nokialaista.

talous
Nokian 150-vuotisjuhlia vietettiin hieman sateisessa säässä Oulun Ruskossa.
Nokian 150-vuotisjuhlia vietettiin hieman sateisessa säässä Oulun Ruskossa.Antti Pylväs / Yle

Viimeiset yrityskaupat ovat vahvistaneet Nokia Networksia yhtenä maailman johtavista matkapuhelinverkkojen ja langattoman tiedonsiirron osaajista.

Oulun Teknologiakeskuksen johtaja Juhani Helakari iloitsee Oulun saamasta huomiosta Nokian uuden toimitusjohtajan Rajeev Surin linjapuheessa ja pitää tätä hyvänä merkkinä Oulun kannalta.

Oululla on tehtaanjohtaja Erja Sankarin mukaan ydinrooli Nokian radioverkko-osaamisessa. Silti uusiin muutoksiin on aina varauduttava, hän korostaa. Tuorein yrityskauppa ranskalaisen Alcatel-Lucentin kanssa odottaa parhaillaan viranomaisten vahvistusta.

– Alcatel-Lucent -uutinen on taas yksi muutoskohta. Ymmärrämme, että se tuo omat haasteensa, mutta hyvillä mielin katsomme eteenpäin, Erja Sankari sanoo.

Nokia Oulun teknologiaihmeen keskiössä

Nokialla ja Oululla on pitkä yhteinen historia. Kaupunki myi Nokialle ensimmäisen tontin Ruskosta 70-luvun puolivälissä.

– Oulun yliopistossa oli hyvin kehittynyt sähköosasto ja ihmisiä, joista nähtiin, että Oulussa on potentiaalia tehdä elektroniikkaa. Myös valtio alkoi ohjata tukea Oulun kehittämiseen, muistelee Oulussa johtajana neljännesvuosisadan työskennellyt, nykyisin hallitusammattilaisena toimiva diplomi-insinööri Antti Hietala.

– Sitten tuli radiopuhelinosasto, sotilasradioiden kasaamisesta toiminta kehittyi aika nopeasti ARP-autoradiopuhelinten valmistamiseen.

Nokian tuoreista irtisanomisista keskusteltaessa Antti Hietala muistuttaa, että yritystoiminnassa on nousu- ja kriisivaiheita. Uudistuminen tapahtuu kriisien kautta.

– Nokialla on ollut monta kertaa, mutta myös uskallusta hypätä seuraavien teknologiahaasteiden pariin.