1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomalaisfirmoille tarjolla satojen miljoonien eurojen bisnes Kiinan vedenpuhdistuksessa

Kiinan lähivuosien pahin yhteiskunnallinen ongelma on pula puhtaasta vedestä, sanoo Suomessa vieraileva Kiinan-suurlähettiläs Jari Gustafsson. Gustafsson patistaakin suomalaisyrityksiä hakemaan Kiinasta uutta kasvua.

Jari Gustafsson. Kuva: Yle

Suomalaisyrityksille olisi Kiinassa tarjolla satojen miljoonien eurojen markkinat puhtaan veden teknologiasta, arvioi vesialan järjestö Suomen vesifoorumi ry. Kiinan kehitystä Pekingistä käsin seuraava suurlähettiläs Jari Gustafsson vahvistaa havainnon.

– Kiina etsii epätoivoisesti oikeita tapoja ratkaista nämä ongelmat. Ja silloin katse tietenkin kääntyy kansainvälisesti maihin, jotka ovat tunnustetusti hyviä vesihuollon järjestämisessä. Suomalaiset ovat siinä hyviä. Tässä mielessä suomalaisilla on Kiinassa oma tilaisuutensa.

Mahdolliset tilaukset Kiinasta ovat mittakaavaltaan valtavia, joten vesialan pk-yritysten ja kunnallisten vesilaitosten täytyisi lyödä hynttyyt yhteen.

– Olemme puhuneet vesifoorumissa Suomen Vesivienti oy -työnimellä kulkevasta projektivientiyhtiöstä, joka voitaisiin perustaa ihan sitä varten, että se kokoaisi yhteen suomalaisen osaamisen. Se pystyisi isoihin projekteihin, joissa esimerkiksi suunnitellaan ja rakennetaan vesilaitos sekä hoidetaan sen operointia jonkin aikaa ennen kuin se siirretään eteenpäin, kertoo Suomen vesifoorumin toimitusjohtaja Katri Mehtonen.

Vesiteknologian ohella Kiinassa riittää kysyntää myös muulle suomalaisosaamiselle. Vaikka talouskasvu on hiipunut, kaupungistuva Kiina joutuu investoimaan valtavasti infrastruktuuriin tulevinakin vuosina.

– Kiinan talous kehittyy tulevat vuodet aika vakaasti. Vaikka talouskasvu hiipuu, niin se kuitenkin on edelleen noin seitsemän prosenttia tänä vuonna ja tulevina vuosina. Kiinaa katsovat suomalaiset voivat olla aika rauhallisin mielin, Gustafsson sanoo.

Suurlähettiläs Gustafsson pääsee pohtimaan pian kotimaan talouskasvua ja työllisyyttä. Hän aloittaa työ- ja elinkeinoministeriön ylimpänä virkamiehenä lokakuun alussa.