1. yle.fi
  2. Uutiset

Nokkonen lyö laudalta kaikki muut luonnonyrtit

Jos luonnonkeruutuoteneuvojaan on uskominen niin nokkonen on superruokaa ylitse kaiken muun. Ainakin Suomessa. Nokkonen maistuu hyvältä ja on monikäyttöinen.

luonto
Villiyrteistä valmistettuja ruokia.
Juha Vauhkonen / Yle

Luonnonkeruutuoteneuvoja Teija Venhola-Hirvelä Leppävedeltä Keski-Suomesta kehottaa jokaista edes kerran maistamaan nokkosta.

– Nokkonen on aivan ylivoimainen luonnonkasveista. Sekä sen maku että ravintoarvo ja vielä monikäyttöisyyskin päihittävät kaikki muut villiyrtit, kehuu Venhola-Hirvelä.

Niin nokkonen kuin muutkin Suomen luonnon tarjoamat villit yrtit kerätään ja syödään versokokoisina. Luonto puskee juuri nyt hirveätä vauhtia salaatin aineksia: nokkosen lisäksi poimulehteä, horsmaa, voikukkaa, vuohenputkea...mutta. Mutta aloittelijan on hyvä muistaa, että kasveissa aivan kuin sienissäkin, on myös myrkyllisiä.

– Aloittelijan kannattaa perehtyä kasveihin ja opaskirjoihin ja opetella tuntemaan ne kasvit, joita ei voi käyttää ravintona, sanoo keruuneuvoja Teija Venhola-Hirvelä.

Pahin virhe on helppo välttää

Kevään hurmiossa yrtteihin hurahtanut saattaa aloittaa reippaasti ja kerätä salaattinsa ainekset suoraan luonnosta. Yllätys odottaa joko heti haukatessa tai sitten vähän myöhemmin.

– Pahin virhe on varmaan se, että lyö lautaselle pelkkiä luonnonyrttejä, tekee esimerkiksi salaatin pelkistä voikukan lehdistä ja poimulehdistä. Kannattaa totuttaa makuhermot ja ruuansulatus vähitellen uuteen. Luonnosta poimittavat yrtit ovat joskus hyvin voimakkaan makuisia ja ne voivat myös antaa oman pontensa ruuansulatukselle.

Luonnonkeruutuoteneuvoja Venhola-Hirvelä kertoo, että kiinnostus luonnonyrtteihin on suomalaisten keskuudessa selvästi kasvanut. Hän saa paljon kyselyjä aiheesta ja suosiota todistavat myös lukuisat television kokkiohjelmat, joissa on alettu käyttää aineksina luonnosta saatavia kasveja.

Klo 9:03 korjattu vuohenjuuri vuohenputkeksi.

Lue seuraavaksi