Vanhusten seksuaalisuus: Luunappeja ja hygieniahaalareita

Vaippa niin kireälle, ettei vanhus saa käsiään housuihinsa. Vanhuksen masturbointia voidaan ehkäistä myös luunapein ja hygieniahaalarein. Vanhuspalveluissa seksuaalisuus on tabu.

Ajankohtainen kakkonen
Kun ihminen vanhenee, hänen seksuaalisuutensa ei katoa mihinkään. Entäs jos Ensio haluaisikin pukeutua aamulla Eveliinaksi?
Kun ihminen vanhenee, hänen seksuaalisuutensa ei katoa mihinkään. Entäs jos Ensio haluaisikin pukeutua aamulla Eveliinaksi?

Dosentti Ulla Eloniemi-Sulkava Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluista sanoo, että hoitohenkilökunnalla ei ole tarvittavia valmiuksia kohdata vanhuksen seksuaalisuus.

Eloniemi-Sulkavan mukaan esimerkiksi lähihoitajien koulutuksessa aiheesta järjestetään ainoastaan yksi kurssi, joka sekin on valinnainen. Kun koulutusta vanhuksen seksuaalisuuden käsittelemiseen ei ole, saattaa hoitopaikoissa olla käytössä varsin kirjavia käytäntöjä.

– Vanhusten seksuaalisuus on tabu. Moni ajattelee, että iäkäs ihminen ei ole seksuaalinen. Tämä näkyy myös vanhuspalveluissa.

– Olen kuullut, että jos mies saa erektion hoitotilanteessa, hoitaja saattaa antaa luunapin merkiksi siitä, että erektio on sopimatonta. Masturbointia pyritään estämään erilaisilla tavoilla, laittamalla esimerkiksi inkontinenssisuoja niin tiukalle, että ihminen ei saa käsiään housuihin.

– Käytössä on myös hygieniahaalareita. Hygieniahaalari on haalari, jossa on takana vetoketju. Haalari puetaan ihmisen päälle, jolloin hän ei pysty riisuutumaan tai koskemaan itseänsä, kertoo dosentti Ulla Eloniemi-Sulkava.

Eloniemi-Sulkava korostaa, että ammattitaitoinen hoitaja ei ole moraalinvartija. Hän toivoo, että ikäihmisten kanssa työskentelevät hoitajat kunnioittaisivat senioreita yksilöinä ja muistaisivat, että seksuaalisuus ei vanhemmiten katoa, vaan säilyy elämän loppuun asti.

Takaisin kaappiin?

Saini Valtonen on pro gradussaan tutkinut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien vanhusten kohtaamista hoitajan näkökulmasta. Valtonen sanoo vanhuspalveluiden olevan hyvin heteronormatiivisia.

– Päällimmäisenä hoitajilta tuli ajatuksia, että ei meille ole koskaan tullut mieleenkään, että laitokseen voisi tulla joku homo tai lesbo. Meillä on vaan näitä heterovanhuksia.

Hyrynsalmella asuva Eveliina Nyman tietää, mitä on, kun joutuu salailemaan todellisen minän syrjinnän pelosta johtuen. Vaikka naisten vaatteisiin pukeutuminen on kiinnostanut Ensio Nymania murrosiästä saakka, syntyi Eveliina vasta 68-vuotiaana.

Eveliina sanoo, että moni sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluva pelkää joutuvansa takaisin kaappiin laitokseen päätyessään. Setan teettämän Visioi vanhuutesi -kyselyn perusteella kolmasosa kyselyyn vastanneista sateenkaarisenioreista oli jättänyt käyttämättä sosiaali- ja terveysalan palveluita syrjinnän pelosta johtuen.

– Itse olen päättänyt, että en aio salata transvestisyyttäni

Hoitajien aika on rajallista ja hoitajat joutuvat usein painimaan työssään kiireen kanssa. Eveliinan mielestä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt voitaisiin kuitenkin huomioida hoitotyössä ilman, että siihen vaadittaisiin ylimääräisiä resursseja.

– Kun hoitaja tulee aamulla hän voi kysyä kumpi on herännyt Ensio vai Eveliina. Jos Eveliina on herännyt laitetaan hame, jos Ensio on herännyt otetaan kaapista housut.

Vanhusten seksuaalisuudesta lisää illan Ajankohtaisessa kakkosessa, tv2 klo 21.00