Lahjaksi tomaatteja ja perunoita – Kerry tapasi Venäjän korkeinta johtoa

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on Venäjällä tapaamassa maan korkeinta johtoa. Kerry tapasi Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Sotšissa ja sen jälkeen hän aloitti keskustelut presidentti Vladimir Putinin kanssa tämän huvilalla kaupungin ulkopuolella. Lahjaksi Lavrovilta Kerry sai korilliset tomaatteja ja perunoita.

Ulkomaat
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelevät tapaamisensa aluksi Sotšissa.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry (2. vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kättelivät tapaamisensa aluksi Sotšissa 12. toukokuuta.Joshua Roberts / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on parhaillaan vierailulla Venäjällä tapaamassa maan korkeinta johtoa. Kerry tapasi aiemmin tiistaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin neljän tunnin ajan, jonka jälkeen hän aloitti keskustelut presidentti Vladimir Putinin kanssa tämän huvilalla kaupungin ulkopuolella.

Kerryn vierailu on korkeatasoisimman Yhdysvaltain edustajan vierailu Venäjällä sitten Ukrainan sodan alkamisen syksyllä 2013. Maiden suhteet ovat jatkuvasti huonontuneet Ukrainan kriisin syvetessä.

Tarkempia tietoja tapaamisten sisällöstä ei ollut välittömästi saatavilla. Toimittajien kysymykseen siitä, miten tapaaminen Kerryn kanssa oli sujunut, Lavrov vastasi lyhyesti.

– Loistavasti, hän kommentoi.

Kerry puolestaan kertoi myöhemmin Twitterissä, että hänellä oli suorat ja avoimet keskustelut Lavrovin ja Putinin kanssa muun muassa Iranista, Syyriasta ja Ukrainasta.

– On tärkeää säilyttää viestiyhteydet Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä keskustellessamme kiireellisistä globaaleista aiheista, hän twiittasi edelleen.

Tietojen mukaan Kerryn oli tarkoitus keskustella Lavrovin ja Putinin kanssa monista maiden suhteisiin vaikuttavista asioista, kuten Iranin, Libyan ja Jemenin tilanteesta sekä Syyrian ja Ukrainan sisällissodista.

"Venäjä ei koskaan ollut aloitteellinen suhteiden viilenemisessä"

Monet asiantuntijat olivat sitä mieltä, että tärkeiden keskustelunaiheiden lisäksi, vierailun tarkoituksena oli erityisesti kontaktin säilyttäminen maiden välillä.

– On tärkeää säilyttää keskusteluyhteys ja pyrkiä keskustelemaan korkeimpien päätöksentekijöiden kanssa. On paljon asioita, joita voisimme tehdä yhdessä, jos mielenkiintoa vain löytyy, sanoi eräs nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja ennen keskusteluja.

Putinin tiedottaja Dimitri Peskov puolestaan piti neuvotteluja tervetulleena askeleena.

– Keskustelujen avulla on mahdollista löytää keinoja suhteiden normalisoimiseksi. Olemme aina olleet avoimia laajempien keskustelujen käymiselle, hän sanoi.

– Mutta Venäjä ei koskaan ollut aloitteellinen suhteiden viilenemisessä, hän painotti.

Lahjoina t-paita, salkku sekä tomaatteja ja perunoita

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ja Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov kättelevät.
Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasi aiemmin tiistaina Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin neljän tunnin ajanRussian MFA Press Service / EPA

Ulkoministeri Lavrov antoi Kerrylle lahjaksi vierailun aluksi korilliset tomaatteja ja perunoita. Ne olivat vitsikäs viittaus lahjaan, jonka Kerry antoi Lavroville näiden keskusteltua Syyrian tilanteesta Pariisissa tammikuussa 2014. Tuolloin Lavrov sai lahjaksi kaksi Idahossa kasvatettua perunaa.

Toisaalta ruokakorit muistuttivat myös siitä, että Venäjä on kieltänyt useiden yhdysvaltalaisten ja eurooppalaisten tuotteiden maahantuonnin vastaiskuna Venäjälle asetettuihin pakotteisiin.

Tomaattien ja perunoiden lisäksi Kerry sai lahjaksi voitonpäivää juhlistaneen t-paidan.

Kerry antoi kollegalleen lahjaksi nipun sitaatteja venäläisistä tiedotusvälineistä, joista hän sanoi, "etteivät ne anna hänen mielestään oikeaa kuvaa maiden välisten suhteiden laajoista mahdollisuuksista".

Lisäksi Lavrov sai lahjaksi ohuen, tummanruskeasta nahasta valmistetun asiakirjasalkun, jollaista myös Kerry kantaa mukanaan matkoillaan ja käyttää tapaamisissaan.

Ennen keskustelujen aloittamista Kerry ja Lavrov asettivat seppeleen toisen maailmansodan muistomerkille.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, TASS

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus