1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb komission varoituksesta: Viesti on erittäin vakava

Suomi on joutumassa Euroopan unionin tarkkailtavaksi velkaantumiskehityksen ja velan määrän takia. Väistyvä pääministeri Alexander Stubb (kok.) pitää komission viestiä erittäin vakavana ja kertoo, että se on otettu huomioon hallitusneuvotteluissa.

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä 12. toukokuuta.

Väistyvälle pääministerille Alexander Stubbille Euroopan unionin komission varoitus oli odotettavissa.

– Tämä ei tule yllätyksenä. Meillä on aina kaksi ulkoista painetta. Ensimmäinen on luottoluokittajat, toinen on komissio, Stubb kertoi Ylen haastattelussa.

Stubbin mukaan tämä on osa talouspoliittista koordinaatiota.

– Suomen talous on vakavassa tilanteessa tällä hetkellä ja sen me myös otamme huomioon näissä hallitusneuvotteluissa, valtioneuvoston juhlahuoneistosta tavoitettu Stubb totesi.

Samalla Stubb toteaa, että viesti on erittäin vakava.

– Kyllä se on erittäin vakava viesti. Meillä ei tällä hetkellä ole talouskasvua, meillä on työllisyystilanne heikko ja meillä on budjettialijäämä ja meillä on julkisen talouden tilanne heikko.

Lisää paineita hallitusneuvotteluihin

Väistyvän pääministerin mukaan varoitus otetaan huomioon meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa.

– Olemme ottaneet tämän varoituksen huomioon. Me olemme tietoisia siitä, että kasvuennuste on noin 1,2 prosenttia. Jos me jatkamme tällä kasvu-uralla, niin meidän vaje tulee pysymään aika vakavalla uralla.

Stubbin mukaan tieto lisää ilman muuta paineita hallitusneuvotteluihin. Hänen arvionsa mukaan tämä johtanee siihen, että suurin osa päätöksistä joudutaan tekemään etupainotteisesti.

– Tai ainakin osoittamaan, missä vaiheessa eri sopeuttamistoimet tehdään.

Stubbin mukaan kyseessä eivät ole pelkästään sopeuttamistoimet, vaan myös päätökset siitä, miten Suomen työllisyystilanne saadaan parannettua ja maa takaisin kasvu-uralle.

Stubb tarkentaa vielä, että varoitus on otettu huomioon niin, että neuvotteluissa listalla ovat valtiovarainministeriön neljän miljardin euron sopeuttamisluvut valtion tasolla, kaksi miljardia kuntatasolla ja vielä neljä miljardia, jotta rakenteellinen jäämä saadaan korjattua.

Lue seuraavaksi