1. yle.fi
  2. Uutiset

Katainen aloittamassa ehkä neuvottelut Britannian kanssa EU:n ongelmakohdista

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on Wall Street Journalin mukaan aloittamassa Britannian kanssa neuvottelut unionin ongelmakohdista ennen maan suunnittelemaa kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

talous
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen lehdistötilaisuudessa Ateenassa 23. huhtikuuta.Louisa Gouliamaki / AFP / Lehtikuva

Wall Street Journalin mukaan EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen olisi aloittamassa neuvottelut Britannian kanssa unionin ongelmakohdista. Toukokuun alussa pidetyt maan parlamenttivaalit voittanut konservatiivipuolueen johtaja David Cameron on luvannut järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä parin vuoden päästä.

Jyrki Katainen (kok.) toimii komission kasvusta ja työllisyydestä vastaavana varapuheenjohtajana. Kataisen kommentit julkaistiin Wall Street Journalin Real Time Brussels -blogissa. (siirryt toiseen palveluun)

– Emme tiedä, mitä odottaa neuvotteluilta, sillä emme vielä tiedä, mitä asioita he haluaisivat nostaa esille. Tietysti sisämarkkinat ovat Britannialle erittäin tärkeitä, joten oletan, että se on yksi asioista, joihin he haluavat enemmän sananvaltaa tulevaisuudessa, Katainen kommentoi Wall Street Journalille.

Katainen sanoi pitävänsä EU:n sisämarkkinoiden syventämistä asiana, jossa Britannialla voisi olla olennainen rooli ja jossa se voisi luoda eräänlaista eurooppamyönteistä henkeä.

– Olemme olleet vuosia kriisitunnelmissa ja se on luonut kielteistä ilmapiiriä. Sisämarkkinat ovat erittäin tärkeä kysymys paitsi taloudellisesta näkökulmasta, mutta myös siksi, että se antaa myös kaikille mahdollisuuden vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen, Katainen sanoi.

WSJ:n mukaan komissio aikoo keskittyä sisämarkkinoissa neljään osa-alueeseen, joissa sisämarkkinoiden toiminta on sen mukaan häiriintynyttä tai joista se puuttuu kokonaan. Näitä ovat pääoma-, energia- ja digitaaliset yhteismarkkinat sekä osa raaka-ainemarkkinoista.

"Emme tarvitse sosiaaliturvashoppailua"

Katainen ei ole vaalien jälkeen vielä ollut yhteydessä Cameroniin. Hän on kuitenkin luottavainen Britannian hallitusta kohtaan ja uskoo, että Britannia voisi jopa painostaa muita maita hyväksymään joitain asioita, joita ne vastustavat.

– Kaikki ovat teoriassa digitaalisten yhtenäismarkkinoiden kannalla, mutta kun alamme paneutua yksityiskohtiin, asiat käyvät hankaliksi. Siksi tarvitsemme Britannian kaltaisia hallituksia, jotka näkevät suuret kokonaisuudet, Katainen totesi.

Kataisen mukaan kaksi asiaa – vapaakauppasopimukset ja sisämarkkinat – ovat EU-politiikassa on Britannialle erityisen tärkeitä.

Katainen myös ymmärsi Britannian vaatimuksia tietyn maan sosiaalietuuksien rajoittamisesta muiden jäsenmaiden EU-kansalaisten kohdalla.

– Tarvitsemme työvoiman vapaata liikkumista, mutta emme sosiaaliturvashoppailua. Olisi parempi, jos Britannia työskentelisi yhdessä muiden maiden kanssa epäkohtien korjaamiseksi, hän sanoi.

Komissio aikoo esittää ensi vuonna ehdotuksen, jossa määritellään, mitä keinoja jäsenmaat voivat käyttää sosiaalietuuksien väärinkäytön ehkäisemiseksi.

– On kuitenkin mahdotonta, että meillä olisi toimiva yhtenäinen markkina-alue ilman työvoiman tai pääomien vapaata liikkumista, Katainen lisäsi.

Lue seuraavaksi