Sipilä: Varoitus oli arvattavissa, mutta työ olisi pitänyt tehdä joka tapauksessa

Suomen olisi pitänyt tehdä muutokset ilman komission varoitustakin, muistuttaa hallitusneuvotteluja vetävä keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

politiikka
Juha Sipilä.
Haastatteölijana Riikka Uosukainen.

Hallitusneuvotteluja vetävän keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan Euroopan unionin komission varoitus Suomelle oli odotettavissa.

– Kyllä se on ollut selvä asia jo pidempään, että yli mennään niin alijäämärajassa kuin tuossa suhteellisen velkaantumisen rajassa. Sen mukaan toimenpiteitä pitää tehdä. Ne on otettu kyllä huomioon talouden tavoitteiden asettelussa.

Sipilän mukaan varoitus ei tarkoita sitä, että säästöjä pitäisi aikaistaa, mutta säästöpäätöksiä tarvitaan sekä välittömiä että myöhemmin ajoitettuja. Neuvottelujen suunnitelmiin varoitus ei kuitenkaan vaikuta.

Sipillä muistuttaa kuitenkin vielä kerran, että maamme taloudellinen tilanne on vakavampi kuin yleisesti ymmärretään.

– Jos näin jatketaan, niin ollaan Kreikan tiellä. Nyt pitää tehdä ne korjaavat liikkeet. Mutta varmasti tästä selvitään.

Aiemmin keskustajohtaja kertoi toimittajien edessä, että koko kymmenen miljardin sopeutuspotti ei tarkoita pelkkiä säästöjä.

– Se ei suinkaan tarkoita säästöjä, vaan siellä suurin osa on rakenteellisia uudistuksia ja haetaan toimia, joilla päästään talouskasvuun. Mutta kyllä niitä säästöjäkin tarvitaan, Sipilä jatkoi valtioneuvoston juhlatiloissa tiistaina illalla.

EU-työryhmässä jatketaan keskusteluja

Hallitusneuvotteluissa EU-asioita pohtiva työryhmä jatkaa edelleen neuvotteluja. Ylen neuvottelulähteistä saaman tiedon mukaan perussuomalaiset olisivat esittäneet paperiin joitain varauksia.

Hallitusneuvotteluja vetävän Juha Sipilän mukaan kyse on pienten yksityiskohtien viilauksesta.

– Nämä ovat pääasiassa valmiita. Onkohan tuossa EU-linjauksessa joku pieni asia kesken. Mutta sen verran pieni, että varmasti huomiseksi saadaan valmista kaikesta, Sipilä arvioi.

Enempää hän ei valaissut mahdollisen varauksen linjausta tai tekijää.