Jälkijäristys vaikeutti pelastustöitä Nepalissa – pelastushelikopteri katosi

Tiistainen jälkijäristys on aiheuttanut ainakin 65 ihmisen kuoleman ja tuhannen loukkaantumisen. Pelastustyöt vaikeutuivat, koska vuoristossa monet tiet ovat maanvyöryjen takia poikki.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät etsivät mahdollisia eloonjääneitä luhistuneen talon raunioista Kathmandussa tiistaina.
Pelastustyöntekijät etsivät mahdollisia eloonjääneitä luhistuneen talon raunioista Kathmandussa tiistaina.Prakash Mathema / AFP

Pelastustyöt jatkuvat kuumeisesti Nepalin maanjäristysalueella. Tiistainen voimakas jälkijäristys aiheutti Nepalin sisäministeriön mukaan ainakin 65 kuolonuhria lisää.

Noin tuhat ihmistä on loukkaantunut. Onni onnettomuudessa on se, ettei Nepalissa nyt ole juurikaan vuorikiipeilijöitä, jotka olisivat joutuneet jälkijäristyksen takia vaikeuksiin vaikeakulkuisessa maastossa.

Uusi järistys on hankaloittanut pelastustyöitä, koska se on aiheuttanut useita maanvyörymiä, jotka ovat tukkineet teitä vuoristoseudulla.

Jälkijäristys romutti lisää rakennuksia. Muun muassa pääkaupungissa Kathmandussa ainakin kaksi suurta rakennusta romahti tiistaina. Monet rakennukset saivat pahoja halkeamia ja Nepalin parlamenttitalonkin kerrotaan huojuneen järistyksessä.

Yhdysvaltalainen avustushelikopteri on kadonnut Nepalin koillisosassa. Helikopterissa oli kuusi yhdysvaltalaista merijalkaväen sotilasta sekä kaksi nepalilaista sotilasta. Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että kyseinen UH-1Y Huey -kopteri olisi tuhoutunut.

Nepalissa alkaa muutaman viikon kuluessa monsuunisateiden aika, joten pelastustoimien on sujuttava ripeästi. Rankkasateilla pelastus- ja jälleenrakennustoimet ovat huomattavasti hankalampia.

Himalajan alueella tapahtuu edelleen jälkijäristyksiä, joiden voimakkuus saattaa olla jopa 5 magnitudia. Yhdysvaltain geologisen tutkimuslaitoksen mukaan on olemassa puolen prosentin riski, että alueella koetaan lähiaikoina 7.0 - 7,8 magnitudin järistys.

Tutkimuslaitoksen mukaan suuri jälkijäristys oli todennäköisesti seurausta ensimmäisestä, kaksi viikkoa sitten tapahtuneesta järistyksesta. Kyseessä on eräänlainen ketjureaktio. Alkuperäisessä järistyksessä maaperässä olleet jännitteet laukeavat, mutta mannerlaattojen liikahtaessa syntyy uusia jännityksiä, jotka alkavat purkautua, kertoo BBC.

Lähteet: Reuters, AFP