Hakaniemen kauppahallin remontti nytkähti eteenpäin – kauppiaiden ääntä halutaan kuulla

Alustavan tiedon mukaan rakennustyöt alkavat elokuussa 2016 ja valmistuvat keväällä 2018. Hallikauppiaille rakennetaan peruskorjauksen ajaksi väistötilat Hakaniemen torille.

kauppahallit
Hakaniemen kauppahalli ulkoa.
Hakaniemen kauppahalli.Juha Kivioja / Yle

Hakaniemen kauppahallin remontti ja laajennus on yhä lähempänä toteutumistaan. Helsingin kiinteistölautakunta hyväksyi tiistaina hankkeen 12,5 miljoonan euron remonttisuunnitelman.

Teknisen palvelun lautakunta on jo antanut hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon, ja asia etenee seuraavaksi kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Vuonna 1914 valmistunut Hakaniemen kauppahallia odottaa laaja korjaus. Hallin nykyinen talotekniikka on pääosin 1970-luvulta ja alapohjan tukirakenteet ovat heikkokuntoiset. Sisätilan lämpötilaerot eri vuodenaikoina ovat suuret, eikä hallissa ole riittävästi kylmätiloja.

Suunniteltu peruskorjaus tuo kauppahalliin nykyaikaiset ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät, esteettömät kulkuyhteydet sekä toimivat varasto- ja sosiaalitilat. Myymälätilojen määrä hallissa pysyy entisellään.

Alustavan tiedon mukaan rakennustyöt alkavat elokuussa 2016 ja valmistuvat keväällä 2018. Hallikauppiaille rakennetaan peruskorjauksen ajaksi väistötilat Hakaniemen torille.

Kiinteistölautakunta edellyttää, että hallikauppiaiden edustajaa kuullaan suunnitteluprosessin edetessä.

Lisäksi lautakunta pitää tärkeänä, että kauppiaille tarjotaan mahdollisuus palata vanhoille paikoilleen remontin jälkeen ja hallin nykyinen luonne elintarvikekauppahallina säilytetään.

Kauppiaat ovat aikaisemmin kritisoineet peruskorjausta liian kalliina ja pelänneet sen vaikutuksia muun muassa vuokrahintoihin.

Myyntipaikkojen vuokraamisesta vastaava Helsingin tukkutori on luvannut, että peruskorjauksen vaikutus kauppiaiden vuokriin olisi kohtuullinen.