1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Porilaismeijerin listeriaepäily: "Paljon pahempi kuin entero"

Porissa toimiva osuusmeijeri Satamaito vetää jälleen maitotuotteitaan pois myynnistä, nyt listeriabakteeriepäilyn takia. Kyse on kuitenkin vasta pikatestin tuloksesta. Kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä tuotteita,  jotka on pakattu 10., 11. tai 12. toukokuuta.

Kuva: Katja Halinen / Yle

Osuusmeijeri Satamaito vetää jälleen maitotuotteitaan pois myynnistä. Myynnistä pois vedettävissä tuotteissa oleva virhe saattaa aiheuttaa terveyshaittoja. Syynä on epäily listeriabakteerista.

Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi pitää listeriabakteeriepäilyä paljon vakavampana asiana kuin meijerin tuotannon viime viikon lopussa sulkenutta enterobakteeria.

– Tämä on ehdottomasti vakavampi juttu. Listerian vaikutukset riskiryhmiin ovat ihan eri luokkaa kuin enterobakteerin. Listeriaa hyväksytään valmiissa tuotteissa jonkin verran, mutta ei ole hyvä asia, jos sitä löydetään suoraan laitokselta.

Lankiniemen mukaan listeriabakteeri aiheuttaa oireita vasta jonkin ajan kuluttua siitä, kun se on tullut elimistöön.

– Riskiryhmään kuuluvat vanhukset, vastasyntyneet, raskaana olevat ja vastustuskyvyltään yleensä heikentyneet ihmiset.

Epäilyyn varmistus vasta päivien kuluttua

Meijeri on vetänyt pois myynnistä kolmen viime päivän tuotantonsa. Kuluttajia kehotetaan olemaan käyttämättä tuotteita,  jotka on pakattu 10., 11. tai 12. toukokuuta.

Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemen mukaan entero- ja listeriabakteeria löytyy raakamaidosta, mutta pastöroinnin jälkeen kumpaakaan ei pitäisi löytyä. Satamaidon listeriaepäily perustuu pikatesteihin.

–  Pidemmän viljelyn tulokset saadaan keskiviikkona iltapäivällä. Sitten menee taas 2-3 päivää ennen kuin saamme lisävarmistuksia.

Lankiniemi myöntää, että Satamaidolle annettiin ehkä liian nopeasti lupa käynnistää tuotanto uudelleen.

– Enterobakteerin kannalta ei oltu liian hätäisiä, mutta meidän olisi pitänyt ymmärtää testata myös listeria.

Uhkana resistentti laitoskanta

Sama listeriakanta voi Eviran mukaan tehokkaasta pesusta huolimatta säilyä tuotantolaitoksessa vuosia saastuttaen aika ajoin tuotteita.

– On vaara, että syntyy resistentti laitoskanta, johon ei tahdo tehoa mikään. Siksi siihen täytyy päästä heti kiinni, sanoo Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

Ympäristövirasto seuraa ja tutkii  Satamaidon tuotantotiloja. Listeriaepäilystä on ilmoitettu myös muun muassa sairaaloihin, kouluihin ja päiväkoteihin heti aamulla.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan listeria on ympäristössä esiintyvä bakteeri, jota voidaan löytää myös käsittelemättömissä elintarvikkeissa kuten raa’assa lihassa ja kalassa, pastöroimattomassa maidossa ja tuoreissa kasviksissa sekä näistä valmistetuissa tuotteissa silloin, kun valmistusprosessi ei tuhoa listeriaa.