Arhinmäki EU-komission nuhteista Suomelle: "Vakava varoitus kuulostaa aika mahtipontiselta"

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan varoituksen saaminen ei ole yllättävää, mutta jälleen uusi merkki julkisen talouden korjaustoimien tarpeesta.

talous
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi hallituspohjaa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 7. toukokuuta.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi hallituspohjaa tiedotustilaisuudessa Helsingissä 7. toukokuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo, ettei Euroopan komission Suomelle antama varoitus olisi yllätys.

EU-komission odotetaan antavan keskiviikkona Suomelle vakavan varoituksen EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen taloussääntöjen rikkomisesta.

– Vakava varoitus kuulostaa aika mahtipontiselta siihen nähden, että lähes kaikki EU-maat ovat jossain vaiheessa olleet tämän menettelyn piirissä, Arhinmäki sanoi Ylen Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa keskiviikkona.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan varoituksen saaminen ei ole EU-maille ollenkaan tavatonta.

– Kyllähän se vakava paikka Suomelle siinä mielessä on, että meidän tilanne on kestämätön, mutta sen ei sinänsä pitäisi olla mikään uutinen, von Gerich sanoo.

Komissio saattaa laittaa nyt laittaa Suomen talouden tiukennettuun seurantaan. Mikäli Suomi ei noudata komission suosituksia talouden korjaamiseksi, komissio voi määrätä Suomelle myös sakkoja.

Von Gerich pitää kuitenkin tämän vaihtoehdon toteutumista hyvin epätodennäköisenä. Sakkoja ei ole annettu muillekaan taloussääntöjä rikkoneille maille, ja Suomen uusi hallitus on muutenkin ryhtymässä korjaaviin toimenpiteisiin, von Gerich perustelee.