1. yle.fi
  2. Uutiset

Vikaa turvatyynyissä – Toyota kutsuu Suomessa jopa 22 000 autoa korjauksiin, Nissan yli 10 000

Japanilaiset autonvalmistajat Toyota ja Nissan käynnistävät maailmanlaajuisen Airbag-patruunoiden vaihdon 6,5 miljoonaan autoon. Nyt havaitut viat liittyvät turvatyynyvalmistaja Takatan pitkään jatkuneisiin ongelmiin.    

tekniikka
Toyota Yaris -logo
Marcus Brandt / EPA

Korjattavaksi kutsuttavien autojen turvatyynyissä epäillään olevan kosteusongelmia. Tämän vuoksi Toyota vaihtaa turvatyynyn laukaisupatruunan matkustajan puolen turvatyynyihin vuosimallien 2003-2007 Corolla-, Yaris-, Avensis Verso- sekä Picnic-malleihin. Näitä autoja on Suomessa kaikkiaan 21 400.

Kuljettajan puolen patruuna vaihdetaan vuosimallien 2003-2005 Yaris-, RAV4- sekä Hilux-malleihin. Kuljettajan puolen vaihto koskee Suomessa 1869 autoa.

– Autojen omistajille lähtee asiasta pian tiedote. Määrät ovat kuitenkin niin suuria, että lähetämme kirjeitä sitä mukaa, kun komponentteja korjaamoille saadaan. Kun kutsun saa, niin kannattaa toimia, ettei asia unohdu, sanoo Toyotan tiedotuspäällikkö Kalle Kalaja.

Varsinaista kiirettä osien vaihtoon ei ole, sillä Suomessa yhdenkään auton turvatyyny ei ole lauennut kosteusongelmien vuoksi. Autoilla voi siis ajaa esimerkiksi seuraavaan huoltoon saakka. Joka tapauksessa korvattavien osien saaminen Suomeen kaikille tarvitsijoille kestää kuukausia.

- Olemme toisaalta vähän ylpeitäkin siitä, että tämän ikäisiin autoihin vielä tehdään tällaisia korjauskampanjoita, Toyotan Kalle Kalaja sanoo.

Samat ongelmat ovat myös Nissanin autoissa. Suomessa korjaukseen kutsutaan nyt kaikkiaan 10 360 vuosina 2004-2006 valmistettua Nissania. Kutsuttavat mallit ovat Xtrail, Almera ja Tino

Juttua täydennetty klo 12.00 Nissanin tiedoilla

Lue seuraavaksi