Kadonneen malesialaiskoneen etsinnöissä löytyi laivan hylky

Vaikka tutkijat ovatkin pettyneitä siihen, ettei löytynyt kohde ollut viime vuonna kadonnut malesialaiskone, he uskovat löydön osoittavan, että etsintäjärjestelmä toimii.

Ulkomaat
Nainen kirjoittaa muistoseinään Kuola Lumpurissa.
Azhar Rahim / EPA

Viime vuonna kadonnutta Malaysia Airlinesin konetta etsivä ryhmä on löytänyt Intian valtamerestä laivan hylyn.

Australialaistutkijat uskovat löydön perusteella, että jos kadonneen koneen hylky on heidän etsintäalueellaan, he löytävät sen.

Laivan hylyn löytämiseen johtanut ensimmäinen havainto oli, että merenpohjassa oli useita pieniä kirkkaita heijastumia, kertoo etsintöjä johtava Australian liikenneturvallisuusvirasto.

Tämän katsottiin vaativan lisätutkimuksia. Kaikuluotaintutkimuksessa todettiin, että noin 3 900 metrin syvyydessä oli ympärysmitaltaan pääasiassa parikymmensenttisiä kohteita, jotka vaikuttivat ihmisten valmistamilta. Tyyppilisiltä lentokoneen kappaleilta ne eivät kuitenkaan näyttäneet.

Paikalle lähetettiin vedenalainen kamera, ja alueella havaittiin olevan laivan hylky. Kuvissa näkyi selvästi muun muassa ankkuri.

– Löytö on kiehtova, mutta ei sitä, mitä etsimme, sanoo tutkimusta johtava Peter Foley.

Foley toteaa, että vaikka he ovatkin pettyneitä siihen, ettei kyse ollut kadonneesta koneesta, laivan hylyn löytäminen osoittaa, että etsintäjärjestelmä toimii. Se on osoittanut, että jos etsintäalueella on rojualue, löydämme sen, hän sanoo.

Kuala Lumpurista Pekingiin matkalla ollut Malaysia Airlinesin kone katosi viime vuoden maaliskuun 8. päivä. Koneessa oli 239 ihmistä.

Etsinnöissä Australia keskittyy noin 60 000 neliökilometrin suuruiseen alueeseen maan länsipuolella Intian valtamerellä.

Lähteet: AFP