Ounasjoen tulvahuippu lähellä, Tornionjoella jännätään

Sään kylmeneminen on heikentänyt Lapin jokien tulvimista, mutta etenkin Kemijoen ja Tornionjoen tilannetta tarkkaillaan koko ajan. Ounasjoen tulvahuippu on loppuviikolla.

Kotimaa
Ounasjoki nähtynä Kittilän sillalta
Ounasjoki nähtynä Kittilän sillalta 12.05.2015Jorma Ojala / tulvakamera

Lapin ely-keskuksen tulvavastaavan Jukka Kuoksan mukaan esimerkiksi Kittilässä tulvatilanne on hivenen helpottanut, vaikka tiistaina oli kovia sateita ympäri Lappia.

– Kylmä on jonkin verran rauhoittanut tilannetta, mutta pienikin lämpeneminen ja vesisateet voivat muuttaa tilannetta, Kuoksa sanoo.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan Ounasjoen tulvahuippu on torstaina tai perjantaina, jolloin Kittilän kohdalla tulvavesi nousee vahinkorajan tuntumaan tai sen yli. Kittilässä vesi nousi viemäreihin jo maanantaina. Lappiin ennustetut suuret sateet nostavat myös Rovaniemellä vedenkorkeuden keskimääräistä kevättä korkeammalle, jopa lähelle vahinkorajaa.

Kemijoella on viime viikonloppuna ollut kova tulovirtaama, ja alkuviikosta Kemijokea on juoksutettu normaalia enemmän. Nyt tilanne näyttää Kuoksan mukaan sielläkin paremmalta.

Tornionjoella tulvahuippu ensi viikon alussa

Tornionjoen tulvaa seurataan erityisen tarkasti Torniossa.

– Torniossa vahinkoraja tulee ylittymään ja suurin tulva on ensi viikon alussa, Kuoksa arvelee.

Samoin Pellossa seurataan tarkasti tilannetta. Siellä vaarana on, että vedet nousevat viemäreihin.

Ivalojoella rauhallista

Ivalojoella on ely-keskuksen mukaan rauhallinen tilanne.

– Kylmenemisen myötä virtaamat kääntyivät laskuun. Jos sää lämpenee uudestaan, voi tulla vielä virtaamapiikkiä, mutta normaalia suuremmasta tulvasta ei ole puhettakaan.

"Käykää mökillä tarkistamassa tilanne"

Vaikka tulvatilanne nyt näyttää melko maltilliselta, viranomaiset seuraavat tilannetta. Esimerkiksi Ounas- ja Kemijoen latvoilla on tehty niin sanottuja lumilentoja, joilla tarkkaillaan lumien sulamista.

Lapin ely-keskuksen tulvavastaava Jukka Kuoksa kehottaa ihmisiä katsomaan omaisuutensa perään pienempienkin vesistöjen äärellä.

– Helatorstaina voisi olla hyvä käydä tarkistamassa, että laituri on paikallaan ja mökki kunnossa, Kuoksa sanoo.

Päivitetty 13.5. kello 14.50: Suomen ympäristökeskuksen arvio Ounasjoen tulvahuipusta.