Jyväskylän kadut liian hyväkuntoisia – Taiteilija teetti reikiä asfalttiin

Jyväskylän keskustan kaduille valmistuu tällä viikolla kuusi mosaiikkitaideteosta. Amerikkalaistaiteilija Jim Bachor tekee teoksiaan kaduilla oleviin päällystevauriokuoppiin. Hän haluaa muuttaa ärsyttävät kolot ilon aiheiksi kaupunkilaisille.

kulttuuri
Jim Bachor tekee mosaiikkityötä kadulla.
Jim Bachorin katutaide ilahduttaa jo tekovaiheessa.Yle
Mosaiikkityö jäätelö kadussa.
Jyväskylän keskustan kaduille valmistuu tällä viikolla kuusi mosaiikkitaideteosta. Amerikkalaistaiteilija Jim Bachor tekee teoksiaan kaduilla oleviin päällystevauriokuoppiin. Hän haluaa muuttaa ärsyttävät kolot ilon aiheiksi kaupunkilaisille.

Amerikkalainen mosaiikkitaiteilija Jim Bachor tekee tällä viikolla katutaideteoksia Jyväskylän keskustan alueelle. Väinökadulle, Kauppakadulle ja Lutakon satamaan toteutettavat kuusi teosta on tehty mosaiikkitekniikalla.

Bachor on jo parin vuoden ajan tehnyt ympäristötaidetta päällystevaurioisille kaduille ympäri maailman. Tavoite on tehdä ärsyttävästä ihastuttavaa:

Roudan ja liikenteen aiheuttamia reikiä vihataan kaikkialla maailmassa. Minä teen koloihin teoksia, jotka esittävät jotakin yleisesti rakastettua.

taiteilija Jim Bachor

- Roudan ja liikenteen aiheuttamia reikiä vihataan kaikkialla maailmassa. Minä teen koloihin teoksia, jotka esittävät esimerkiksi kukkia ja jäätelöä, jotakin yleisesti rakastettua, Bachor kertoo taiteensa aiheista.

Jyväskylässä Bachorin teoksissa on myös uusia teemoja, jotka kuvaavat hänen mielestään suomalaista mielenlaatua. Teokset paljastetaan lauantaina, Yläkaupungin yössä. Taiteilija Jim Bachor vierailee Jyväskylässä Äkkigallerian katustipenditaiteilijana. Myös Jyväskylän kaupunki osallistuu kaupunkitilaa elävöittävän katutaiteen kustannuksiin.

Ei ikuista, mutta ilahduttavaa

Tavallisesti Jim Bachor etsii teoksilleen sopivia koloja kaupunkien kaduilta. Jyväskylästäkin löytyi muutama hyvä päällystevauriopaikka mosaiikkeja varten, mutta kolme kuoppaa jouduttiin kaivamaan varta vasten taiteilijan mosaiikkitöille sopiviksi.

- Hatunnosto kaupungille tästä. Nyt teokset tulevat paikkoihin, joissa mahdollisimman moni näkee ne ja ne kestävät hyvin kun alustaa on voitu tehdä mittojen mukaan, Bachor kiittelee.

Marmorista ja lasista tehdyt työt eivät ole ikuisia. Ne kuluvat jalkojen ja renkaiden alla ja ovat myös säiden armoilla. Bachorin valinta tehdä taidettaan huonokuntoisille kaduille tarkoittaa myös sitä, että välillä teokset katovat hyvinkin nopeasti uuden päällysteen alle.

- Kaikki Jyväskylän työt ovat jalkakaytävillä, joten toivon niiden kestävän vähän kauemman kuin teokseni keskimäärin. Ehkä pari vuotta, toivottavasti pidempäänkin, taiteilija arvioi.

Väinönkadun räsymatto kudotaan uudelleen

Jyväskylän katukuvaa piristetään tänä kesänä mosaiikkitöiden lisäksi myös muulla taiteella.

Kannattaa pitää silmät auki erityisesti poutapäivinä Väinökadun läheisyydessä

Projektipäällikkö Pirjo Flinkman

Viime kesänä Väinökatua värittänyt räsymatto maalataan uudelleen ilahduttamaan kaupunkilaisia. Keltainen pohjaväri on jo ilmestynyt Väinökadun pihakatuosuudelle. Raidat maalataan ensi viikolla.

Taiteilija Juhani Petäjäniemen suunniteleman teoksen uudelleen maalaamisella haluttaan paitsi elävöittää katukuvaa, myös kunnioittaa alkuvuodesta menehtyneen Petäjäniemen muistoa.

Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämisen projektipäällikkö Pirjo Flinkman vinkkaa, että myös muita pieniä ympäristötaideteoksia on tulossa:

– Kannattaa pitää silmät auki erityisesti poutapäivinä Väinökadun läheisyydessä. Sen enempää en vielä halua paljastaa, Flinkman sanoo.

Kaupunki haluaa taiteen ja muiden pehmeiden keinojen avulla ohjata autot pois pihakaduksi muuttuneelta Väinökadulta. Kävelijöitä puolestaan halutaan rohkaista käyttämään kadun koko leveyttä.

– Tämän kesän aikana kaupunki kerää kokemuksia ja ehdotuksia pihakadun käytölle. Väinökadun virallista käyttösuunnitelmaa ryhdytään sorvaamaan ensi syksynä, Flinkman kertoo.