Kumpi voittaa, karhu vai leijona? Laulun kysymys on vaikea asiantuntijallekin

Pekka Ruuskan laulun esittämä kysymys karhun ja leijonan vahvuudesta on taas nostettu otsikohin jääkiekon MM-kisojen myötä. Jääkiekossa Suomi voitti Venäjän tiistaina voittolaukauskilpailun jälkeen. Mutta miten kävisi, jos karhu ja leijona kohtaisivat luonnossa?

Kotimaa
Karhu ja leijona
Yle

– Kumpi voittaa karhu vai leijona? Kysyy minulta töissä johtaja. Mikä minä olen sille vastaamaan. Multa luvut jäi kesken aikoinaan, laulaa Pekka Ruuska 1990-luvun hitissään Rafaelin enkeli.

Kysymys on noussut taas otsikoihin, kun Suomi ja Venäjä ovat ottaneet toisistaan mittaa jääkiekon MM-kisoissa. Kaukalossa saatiin vastaus tiistaina, mutta eläintieteellistä vastausta onkin jo vaikeampi saada.

– Tämä onkin hankala kysymys. Riippuu tilanteesta ja yksilöstä. Leijona on laumaeläin. Leijonalauma voittaisi varmasti yksittäisen karhun. Yksinäisen leijonan kanssa karhu saattaisi pärjätä, toteaa Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti.

Älyllisesti tasavertaisia

Karhut ovat nopeita ja pystyvät Nina Trontin mukaan alle minuutissa kiipeämään puun latvasta alas ja taas ylös toiseen puuhun. Kissapedot puolestaan ovat supersaalistajia. Myös älyllisiltä kyvyiltään molemmat ovat tasavertaisia.

– Karhut ovat hyvin ovelia ja hoksaavia. Eläintarhassa ne keksivät äkkiä kaikki mahdolliset piilot ja ratkaisevat nopeasti älytehtäviä. Leijonat muistavat hyvin tarkkaan esimerkiksi kohtaamansa ihmiset.

Kysymys karhun ja leijonan mittelöstä on tietenkin teoreettinen. Luonnossa karhun ja leijonan kohtaaminen ei ole mahdollista, koska ne eivät viihdy samoilla elinalueilla.

– Kohtaaminen olisi mahdollista ainoastaan esimerkiksi eläintarhassa, ja sitähän me emme halua.