Ensimmäisen moottoripyörän hankkinut nainen: jalat yltävät maahan, mutta kyljeltään ylös saaminen vaikeaa

Joensuulainen Beda Mustonen toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja päristelee nyt ensimmäisellä omalla moottoripyörällään. Nuori nainen ohjaa harrikkaansa näppärästi, sillä kiinnostus moottoriajoneuvoja kohtaan heräsi jo teini-iässä, eikä into näytä laantuneen.

Kotimaa
Harley-Davidson Sportster omistajansa Beda Mustosen vierellä.
Mari Nupponen/Yle

Joensuulainen Beda Mustonen, 22, on toteuttanut unelmansa ja on nyt Harley-Davidson Sportster 883:n onnellinen omistaja.

Mustosen kiinnostus moottoriajoneuvoja kohtaan heräsi, kun hän sai teini-iässä ensimmäisen moponsa. Sen jälkeen hän kokeili kevytmoottoripyöriä, moottorikelkkoja ja mönkijöitä.

Moottoripyöräkortin hankittuaan Mustonen haaveili omasta ajopelistä pitkään kunnes sopiva löytyi Jyväskylästä.

– Harrikassa ajoasento on miellyttävä, ja ne ovat mukavan näköisiä. En osaisi kuvitella itseäni ajamassa kyykkypyörällä.

Yli 200-kiloisen moottoripyörän käsittely ei tuota Mustoselle ongelmia, koska hallinta tuntuu luontevalta ja jalat yltävät maahan.

– Jos moottoripyörä olisi kyljellään, niin en välttämättä yksin saisi sitä ylös, Mustonen toteaa.

"Osaakohan tuo varmasti ajaa?"

Mustosen mukaan moottoripyöräilijät huomioidaan yleensä hyvin liikenteessä. Jännittäviäkin tilanteita voi tulla vastaan, jos auto ajaa liian lähellä tai tulee risteyksessä eteen.

Jos moottoripyörä olisi kyljellään, niin en välttämättä yksin saisi sitä ylös.

Beda Mustonen

Harrastus ei ole herättänyt ennakkoluuloja Mustosen lähipiirissä, mutta ostotilanteessa myyjä oli kyseenalaistanut hänen ajotaitonsa.

– Koeajolle lähtiessäni myyjä kysyi minun kaverilta, että osaakohan tuo nyt varmasti ajaa, Mustonen naurahtaa.

Kesäksi tuore harrikan omistaja ei ole tehnyt vielä tarkkoja suunnitelmia, mutta Suur-Liperin Ajoihin (siirryt toiseen palveluun) Mustonen aikoo osallistua.