1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

A-studio kysyy: Aiheuttavatko maitotuotteet sinulle terveysongelmia?

Suomessa juodaan eniten maitoa maailmassa, mutta moni myös kipuilee maidosta aiheutuvien vatsavaivojen kanssa. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan maitotuotteita pitäisi kuitenkin nauttia 5–6 desilitraa päivässä. Mitä mieltä olet, kuuluuko maito vielä aikuisiällä osaksi ihmisen ravintoa?

A-studio
Maitolasi.
Tero Kyllönen / Yle

Moni vatsavaivoista kärsivä jättää ensimmäisenä ruokavaliostaan pois maitotuotteet. Nyt maidottomuus on myös yksi ruokavaliotrendeistä. Maidottoman ruokavalion puolestapuhujat uskovat, että vatsavaivojen lisäksi prosessoitu lehmänmaito aiheuttaa väsymystä, tulehdustiloja, iho-ongelmia ja sairauksia, kuten diabetesta ja syöpää.

Virallisissa ravitsemussuosituksissa vähärasvaisilla maitotuotteilla on edelleen iso rooli. Maidon puolustajien mielestä tieteellistä näyttöä maidon aiheuttamista sairauksista ei ole, ja maitotuotteet ovat hyvä proteiinin, B-vitamiinin, D-vitamiinin ja kalsiumin lähde.

Kuuluuko maito aikuisen ihmisen ruokavalioon? Ovatko maitotuotteet mielestäsi terveellisiä vai haitallisia? Mitä hyötyjä olet kokenut maidottomasta ruokavaliosta?

Äänestys on päättynyt. Kiitos kaikille osallistuneille!

Perjantain A-studiossa vieraina ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, personal trainer Tomi Kokko ja Maatilatori-yrittäjä Eeropekka Rislakki. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21. #yleastudio

Lue seuraavaksi