1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Itä-Afrikan maiden ulkoministerit ratkovat Burundin tilannetta

Presidentti Pierre Nkurunziza osallistuu tänään keskiviikkona myös Dar es Salaamin kokoukseen. Myös Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila ja Etelä-Afrikan varapresidentti Cyril Ramaphosa ovat paikalla.

Mielenosoittajat protestoivat presidentti Pierre Nkurunzizan kolmatta kautta vastaan Bujumburassa, Burundissa 11. toukokuuta Kuva: Landry Nshimiye / AFP

Itä-Afrikan maat kokoontuivat tänään kriisikokoukseen keskustelemaan Burundin presidentinvaaleja edeltävistä levottomuuksista. Itä-Afrikan maiden yhteisö EAC eli viiden valtion ulkoministerit tapasivat jo eilen Tansaniassa Dar es Salaamissa. Ministerit yrittävät hillitä levottomuuksia ennen kesäkuisia presidentinvaaleja.

Burundin presidentti Pierre Nkurunziza osallistuu tänään keskiviikkona myös Dar es Salaamin kokoukseen. Myös Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Joseph Kabila ja Etelä-Afrikan varapresidentti Cyril Ramaphosa ovat paikalla.

Nkurunzizaa on painostettu vetäytymään kolmannen kauden ehdokkuudestaan presidentinvaleissa. Hän aikoo kuitenkin osallistua vaaleihin. Vaaleja on myös yritetty siirtää myöhempään ajankohtaan. Tänään huhuttiin jo presidentin erosta, mutta uutistoimistot väittivät eron olevan vain "vitsi."

Mielenosoittajat ja turvallisuusjoukot ovat ottaneet yhteen kaduilla jo viikkoja. Tänään sotilaat ovat kerääntyneet Burundin pääkaupungin Bujumburan lähetysaseman ympärille.

Huhtikuun jälkeen ainakin 20 ihmistä on kuollut levottomuuksissa. Ainakin 50 000 ihmistä on paennut jo naapurimaihin Burundista.

Burundin yhteenottojen pelätään laajentuvan, jos tilannetta ei saada rauhoittumaan.