Rovaniemellä uimahalli murenee käsiin – uusi uimahalli tarvitaan pian

Uutta uimahallia odotetaan kiihkeästi Rovaniemellä. Vanha uimahalli on ollut käytössä lähes 50 vuotta ja pyörii sietokykynsä äärirajoilla. Ongelmia aiheuttavat rapautuvat pinnat niin hallin sisällä kuin myös ulkona. Päivittäinen siivous ei enää riitä pitämään uimahallin tiloja riittävän puhtaana.

uimahallit
Rovaniemen uimahallin perustukset ovat huonossa kunnossa.
Rovaniemen uimahallin perustuksia on ajan hammas purrut . Raimo Torikka / Yle
Rovaniemen uimahallin esimies Jari Virta

Vuonna 1969 valmistuneen uimahallin ulkoseinissä näkyvät vuosikymmenten aiheuttama kuluminen (siirryt toiseen palveluun). Sokkelien rappaukset ja maalaus ovat murentuneet. Hallin sisällä kaakelit irvistelevät, ruoste värjää lattiat ja kalkki kiteytyy pintoihin. Seinissä näkyy ajan ja kosteuden aiheuttamaa aaltoilua.

- Viime syksynä on tehty iso kuntokartoitus joka osoitti, että esimerkiksi vesikatto pitäisi uusia ja myös kaikki ulkoseinät eli lähes tulkoon koko talo remontoida lattiasta kattoon, kertoo Uimahallin esimies Jari Virta.

Puhtaus ongelmana

Uimahalli oli suljettu viime viikonlopun ja alkuviikon, koska kuluneet pinnat eivät enää tavallisin konstein puhdistuneet.

- Pesuhuoneisiin oli tämmöistä biopinttymää kertynyt. Sitä ei näitten normaalien eikä myöskään tehostettujen pesujen puitteissa oltu saatu pois. Näitä jouduttiin sitten erilaisilla menetelmillä sieltä puhdistamaan, että saatiin riittävän puhtaat pinnat, Jari Virta.

Pesuhuoneissa kaakeleiden saumat ovat kuluneet ja murenevat käsiin. Edellinen suurempi remontti on tehty vuonna 2010. Jatkuva kosteus aiheuttaa myös omat ongelmansa.

- Saunoista on löydetty kosteusongelmia ja nämä tullaan ensi elokuussa remontoimaan totaalisesti nämä saunat kuntoon, vakuuttaa uimahallin esimies Jari Virta.

Halli käytön ylärajalla

Uimahallissa kävi viime vuonna lähes 240 000 kävijää. Tämä on vanhalle hallille ponnistus. Jari Virran mukaan Rovaniemellä on otettava seuraava askel pian, remontti ei enää riitä.

- Esimerkiksi vedenpuhdistuskapasiteetti on äärirajoilla, että juurikaan enempää tehoja sieltä ei irti saada. Kyllä minä itse näen, että uusi uimahalli on se vaihtoehto mikä meillä on. Kyllä tämä jonkun vuoden tekohengittämällä menee, mutta esimerkiksi tämän kunnostamista en näe järkevänä toimenpiteenä enää.