1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

EU-komissio odottaa Suomelta kesäkuussa talouden sopeutusohjelmaa

Komissio odottaa uudelta hallitukselta selkeitä ehdotuksia julkisen talouden korjaustoimiksi.

Kotimaan uutiset
EU:n liput liehuvat EU:n rakennuksen ulkopuolella Brysselissä.
Emmanuel Dunand / AFP

EU:n komissio antaa Suomelle heinäkuuhun aikaa määritellä toimet budjettisopeutukselle.

Komissio odottaa uudelta hallitukselta selkeitä ehdotuksia julkisen talouden korjaustoimiksi. Komissiossa ollaan huolissaan erityisesti tämän ja ensi vuoden budjettitilanteesta, kun hallitusneuvottelut ovat kesken. Hallitusneuvottelijat etsivät yhteistä näkemystä muun muassa rakenneuudistuksiin.

Komissio julkisti keskiviikkona talouspolitiikkaa koskevat suosituksensa jäsenmaille tälle ja ensi vuodelle. Suomen osalta harkitaan liiallista alijäämää koskevan menettelyn aloittamista, koska Suomi ei täytä vakaus- ja kasvusopimuksen velka- ja alijäämäkriteeriä.

Valtion julkisen talouden velkasuhde on tänä vuonna 62,6 prosenttia ja ensi vuonna sen arvioidaan nousevan 64,8 prosenttiin. Budjettialijäämä on nyt -3,3 prosenttia ja arvion mukaan ensi vuonna -3,2 prosenttia.

Komissio on hyvin tietoinen hallituksen vaihdoksesta ja antaa näin Suomelle aikaa koota hallitus ja saada aikaan talouspoliittinen ohjelma, jolla Suomen talous kääntyy nousuun ja Suomi voi välttyä liiallisen alijäämän menettelyltä ja rangaistuksilta.

Lue seuraavaksi