1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eläintentäyttäjät kilpasilla – kilpatöitä karhusta kolibriin ja kuukkelista sarvikuonoon

Eläintentäytön avoimet EM-kisat Oulussa ovat edenneet loppuarvosteluvaiheeseen saakka. Suomessa harvinaislaatuiseen kisaan on saatu noin 170 taidokasta työtä eri puolilta maailmaa.

Kotimaan uutiset
Eläintentäytön EM-kisat ovat tuoneet Ouluun 170 eri sarjoissa kilpailevaa työtä.
Arto Veräjänkorva haastattelee ylikonservaattori Ari Puolakoskea Helsingin luonnontieteellisestä museosta

Ouluhallin edustalle pystytetyssä näyttelypaviljongissa kuluu puheensorinaa eri eurooppalaisilla kielilla. Osallistujia on 15 eri maasta. Kaukaisimmat Ukrainasta, pääosa Keski-Euroopasta, Baltiasta ja Skandinaviasta.

Edellisen kerran tämä kilpailu järjestettiin Suomessa 1998. Oulun EM-kisa on harvinaislaatuinen, sillä seuraavaa kertaa suomalaiset joutuvat todennäköisesti odottamaan kymmenisen vuotta.

Täytetyt eläimet ovat lajistoltaan osin hyvinkin eksoottisia. Näyttelyssä pääsee kuvauttamaan itsensä nin saalistavan leijonan kuin saalistaan puolustavan sudenkin edessä. Pienimmät taidonnäytteet ovat pikkulintuja ja -kaloja, jopa sammakon luurankoja on esillä.

– Täällä näkyy aika mielenkiintoisia lajeja, en itsekään tunne kaikkia. Joukossa on Etelä-Euroopasta tarhayksilöitä, joita ei Pohjolassa näe, sanoo itsekin tuomarina työskennellyt ylikonservaattori Ari Puolakoski Helsingin Luonnontieteellisestä museosta.

Näyttely esillä Ouluhallilla

Eläintentäytön EM-kisatapahtuman eri luokkien voittajat merkitään ruusukkeilla keskiviikkoiltana. Yleisöä varten kaikki kilpailutyöt ovat esillä Pohjois-Suomen Erämessuilla torstaista sunnuntaihin.

– Eläinten täyttötöiden tilauksissa kasvava trendi ovat kalat, Ari Puolakoski paljastaa.

Elämänsä kalansaaliin täyttämisestä kiinnostuneille: Ari Puolakoski arvioi, että esimerkiksi ison jyrmy-ahvenen täyttötyö maksaa noin 200-300 euroa.

Lue seuraavaksi