1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Terveyskeskustelussa maito on uusi inhokki: "Prosessoitu maito on nestemäistä roskaruokaa"

Suomessa maitoa juodaan paljon, mutta nyt kansallisjuoma on ahtaalla terveystietoisten ihmisten parissa. Maitoa karsastavat ajattelevat, että prosessoitu lehmänmaito voi olla syypää vatsavaivoihin, iho-ongelmiin, hengitystieoireisiin, diabetekseen ja jopa joihinkin syöpiin. Maidon terveysvaikutuksiin perehtyneen asiantuntijan mukaan maito ei ole terveydelle vaarallista.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kaksi viikkoa ilman maitotuotteita. Tätä personal trainer Tomi Kokko suosittelee aina asiakkailleen.

– Valehtelematta voi sanoa, että 95 prosenttia ruokavaliota kokeilleista jää sille linjalle.

Kokon suositus perustuu omiin ja satojen asiakkaiden kokemuksiin. Aktiivisena urheilijana Kokko joi ennen maitoa pari litraa päivässä. Nyt maidotonta elämää vuosia elänyt Kokko kokee olevansa energisempi kuin ennen ja sairastelevansa vähemmän.

Kokon mukaan ongelmat johtuvat siitä, että ihmisen keho ei pysty käsittelemään toisen nisäkkään maitoa. Siksi maito aiheuttaa hänen mukaansa esimerkiksi vatsavaivoja, tulehduksia, hengitystieoireita ja muita sairauksia.

"Rasvaton maito on pahin"

Kokon mielestä luomutäysmaito on paras vaihtoehto, jos maitoa haluaa käyttää. Samaa mieltä on Eat&Joy Maatilatorin kauppias Eeropekka Rislakki. Heistä rasvaton maito on prosessoitu pilalle, eli siitä on poistettu kaikki hyvät vitamiinit, rasvat, entsyymit ja bakteerit.

Maito yleensä pastöroidaan, eli bakteerit tuhotaan kuumentamalla, ja homogenoidaan, eli maidon rasva pilkotaan niin, ettei se erotu pintaan.

– Prosessoitu maito on nestemäistä roskaruokaa. Prosessoinnissa maidon luonnollinen rakenne nyrjähtää, ja elimistö alkaa vierastaa sitä, Rislakki sanoo.

Rislakin kokemuksen mukaan moni tavallisesta maidosta oireita saava pystyy juomaan homogenoimatonta raakamaitoa tai luomumaitoa.

Tieteellinen näyttö uupuu

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on käynyt läpi laajoja väestötutkimuksia, joissa maidon ei ole todettu olevan terveydelle haitallista. Hyvin pieni joukko vatsavaivaisia saa maidon proteiineista haittoja, mutta muuten maitoa ei ole voitu yhdistää vakaviin sairauksiin.

– Maito on tutkimusten mukaan terveysvaikutuksiltaan neutraali tai hieman hyödyllinen.

Laatikaisen mukaan väitteet prosessoidun maidon hävinneistä ravintopitoisuuksista ovat outoja. Maidon kuumennuksen tarkoituksena on tappaa huonot bakteerit, kuten listeria.

– Maidon pastöroinnissa vitamiineista ja hivenaineista häviää 5–20 prosenttia, eli sieltä löytyy niitä vielä hyvä määrä.

Maidossa olevat bakteerit ja entsyymit luultavasti tuhoutuvat muutenkin ihmisen ruuansulatuskanavassa. Ruuan entsyymeillä ei tiedetä olevan oleellista merkitystä terveydelle. Laatikaisen mukaan tieteellistä näyttöä ei ole myöskään sille,  että raakamaito olisi käsiteltyä maitoa parempi vatsalle.

Ravitsemussuositukset kannustavat maidonjuontiin

Laatikaisen mielestä vähärasvaisia maitotuotteita kannattaa nauttia virallisten ravitsemussuositusten mukainen 5–6 desilitraa päivässä. Maito on hyvä proteiinin lähde, josta saa jodia, kalsiumia sekä b-ryhmän vitamiineja.

– Maito on neutraali proteiinin lähde verrattuna esimerkiksi lihaan. Runsaan punaisen lihan ja lihajalosteiden käytön on todettu vaarantavan pitkäaikaisterveyttä.

Eeropekka Rislakin mukaan suomalaisissa ravitsemussuosituksissa maidolla on tarpeettoman suuri rooli. Samat ravintoaineet voi helposti saada muustakin ruuasta.

– Suuri osa maailmaa elää maidottomassa kulttuurissa, eivätkä heidänkään luut katkeile. Täällä Suomessa meijeriala on jättibisnes, Rislakki sanoo.

Samaa mieltä on personal trainer Tomi Kokko.

– Suomessa on todella piintynyt käsitys siitä, että maito kuuluu terveelliseen ruokavalioon.

Perjantain A-studiossa vieraina ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, personal trainer Tomi Kokko ja Maatilatori-yrittäjä Eeropekka Rislakki. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21. #yleastudio