Passin ehtii vielä uusimaan kesäksi – käymättä poliisilaitoksella

Passikuvan voi nykyään ottaa itse ja lähettää kuvatiedostona poliisin järjestelmään. Huonolaatuinen kuva saattaa kuitenkin hidastaa passin hakuprosessia.

Kotimaa
Passikuvan voi ottaa myös itse - kunhan kaikki kuvan ehdot täyttyvät.
Tämä kuva on otettu kännykkäkameralla eikä poliisin mukaan kelpaa siksi passikuvaksi.Yle Uutisgrafiikka

Passin ehtii vielä hakea kesälomia varten – ainakin jos koko prosessin hoitaa sähköisesti.

Passin voi nykyään saada käymättä poliisilaitoksella, jos edellisen passin hakemisesta on alle kuusi vuotta ja poliisin rekisteristä löytyvät sormenjäljet ja allekirjoitus.

Poliisi kannustaa hakemaan passin sähköisesti neljä euroa halvemmalla hinnalla, sillä sähköinen hakeminen helpottaa poliisin työtä. Sähköisessä hakemuksessa täytyy aina olla sähköinen kuva.

Passikuvan jättäminen sähköisenä on yleistynyt nopeasti sen jälkeen, kun passihakemuksenkin on voinut jättää sähköisesti joulukuusta 2014 alkaen.

Tänä vuonna jo yli puolet passikuvista on jätetty sähköisessä muodossa, ja passihakemuksistakin kolmannes, arvioi projektipäällikkö Kari Kanto Poliisihallituksesta.

Yksityishenkilöiden lähettämiä kuvia hylätään useammin

Passikuvan on voinut ottaa itse ja lähettää sähköisessä muodossa poliisille jo pari vuotta. Silti 98 prosenttia sähköisistä kuvista tulee poliisille tällä hetkellä valokuvaliikkeiden kautta.

Yksityishenkilöiden lataamia kuvia hylätään poliisin mukaan selvästi enemmän kuin valokuvaliikkeiden lähettämiä.

Ylivoimaisesti yleisimmät itse otettujen kuvien ongelmat ovat poliisin mukaan kuvan sumeus tai muu epätarkkuus tai kasvojen epätasainen valaisu.

Liikkeiden lähettämät kuvat menevät lähes poikkeuksetta poliisin seulasta läpi. Ongelmat tulevat pääosin pikkuvauvoja kuvattaessa, kertoo helsinkiläisen Fotoliikkeen yrittäjä Martti Vaittinen.

Sähköisen kuvan käyttö laajenee muihinkin lupiin

Sähköinen kuva kelpaa passin lisäksi moneen muuhunkin poliisin myöntämään lupaan kuten vartijakorttiin ja aseenkäsittelylupaan.

Myös ajokortin valokuva ja allekirjoitus tulevat jatkossakin poliisin järjestelmästä, jos hakijalla on jo voimassa oleva passi, kertoo osastopäällikkö Kimmo Pylväs liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta. Ajokorttien myöntäminen siirtyy Trafille vuoden 2016 alussa.

Sähköinen järjestelmä helpottaa huomattavasti poliisin työtä, kun paperikuvien skannaaminen jää pois. Tulostaminen ja uudelleen skannaaminen myös heikentävät kuvan laatua.

Osa valokuvaliikkeistä jopa tarjoaa tietokoneen ja neuvontaa passihakemuksen lähettämiseen, jotta koko prosessin voi hoitaa käymällä valokuvaliikkeessä.