1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tuomari Nurmio tekee paluun amerikkalaisen musiikin juurille: "Tämä on perusmusiikkia"

Aiemmin Nurmio on julkaissut englanninkielistä musiikkia vain muutamalle levylle. Uudella albumilla Tuomari Nurmio yhdistelee Hoedown-yhtyeen kanssa amerikkalaista perinnemusiikkia kuten folkia, bluesia ja kantria.

kulttuuri
Tuomari Nurmio eläytyy treenikämpällä Judge Bonen rooliin. Taustalla Hoedown-yhtyeen rumpali Topi Kurki (oik) ja basisti Masa Maijanen.
Ville Vedenpää / Yle

Tuomari Nurmio on kaivanut naftaliinista esiin englanninkielisen alter egonsa Judge Bonen. Edellisen kerran muusikko teki Bonen nimellä musiikkia vuonna 2008.

Nyt Nurmiolla oli jälleen tarve palata musiikillisille juurilleen.

– Tämä on sellaista musaa, jota mä soittelin ja kuuntelin, ennen kuin mä olin tehnyt ensimmäistäkään levyä. Tämä perustuu 60-luvun folkbuumiin, kun olin teini-iässä.

Kesäkuussa julkaistaan albumi Tales Of Judge Bone, jossa kuullaan Nurmion uusia ja vanhoja lauluja. Musiikissa sekoittuvat muun muassa folk, blues, kantri, bluegrass ja gospel.

– Se on sellaista musiikkia, jota on soitettu aina jostain 1860-luvulta lähtien. Se muuttuu ja saa uusia piirteitä, mutta se on perusmusaa, Nurmio kuvailee.

– Siinä on nostalgiaa, mutta tämä on sellaista musiikkia, joka on aina olemassa. Oli se sitten muodissa tai ei.

Juurimusiikkia marginaalissa

Uudella levyllä Tuomari Nurmio on lyöttäytynyt yhteen 12 vuotta kasassa olleen Hoedown-yhtyeen kanssa. Osa soittajista on tuttuja J. Karjalaisen Lännen-Jukka-projektista.

Soittajat puhuvat bluesista, kantrista ja muusta amerikkalaisesta perinnemusiikista juurimusiikkina.

– Juurimusiikki kertoo jo sanana mitä se on. Se on aika luomua, siinä ei olla hifistelty tai putsailtu tietokoneilla soundeja, vaan siinä on todella sellaista elämisen makua, sanoo Hoedown-yhtyeen Ninni Poijärvi.

Tekee sen minkä haluaa ja yrittää tehdä sen kunnolla, niin se on se periaate koko hommassa.

Juuri- tai roots-musiikki on Suomessa marginaalissa. Bändin Mika Kuokkasen mielestä musiikkityylillä on kuitenkin lojaali kuulijakunta ja sen suosio on kasvussa.

– Kyllä se ainakin tuolla keikkatouhuissa näkyy, että ihmiset ovat innostuneita. He puhuvat eteenpäin ja sitten tulee lisää jengiä.

– Se on vähän niin kuin ruutupaita. Kun sitä pitää 20 vuotta, niin se tulee aina välillä väkisin muotiin, Kuokkanen nauraa.

Suomenkielistä Nurmiota myös luvassa

Tuomari Nurmio aikoo pitäytyä amerikkalaisen musiikin parissa toisenkin albumin verran, sillä ensimmäiseltä levyltä jäi kappaleita yli.

– Fiilis on nyt niin hyvä tämän projektin kanssa, että tehdään varmaan jatko-osa. Mutta se suominkielinen kama on se, johon pääenergia keskitetään loppuvuotena.

Nurmio on siis aloittanut tekemään myös uutta soololevyä, mutta ilman mitään aikataulua.

– Mä toimin aika pitkälti intuiition mukaan niin kuin ennenkin. On järjetöntä tässä elämänvaiheessa pohtia näiden asioiden taloudellisia taustoja. Tekee sen minkä haluaa ja yrittää tehdä sen kunnolla, niin se on se periaate koko hommassa.

Lue seuraavaksi