Jari Aarnion kujanjuoksu – ilotyttötuttavuudesta huumekäräjille

Vuosisadan poliisirikosjutun pääepäilty on Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio. Aarniota on syytetty kaikkiaan 30 eri rikoksesta.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Jari Aarnioon kohdistuva tutkintavyyhti sai alkunsa prostituoituna toimineen naisen yhteydenotosta sisäministeriöön.

Aarniota ryhdyttiin pian epäilemään epäasiallisen virantoimituksen lisäksi myös mm. törkeästä lahjuksen ottamisesta ja kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta.

Aarnio ja muut epäillyt ovat kiistäneet jyrkästi kaikki rikosepäilyt koko tutkinta- ja oikeusprosessin ajan.

Toukokuu 2013

Prostituoituna työskennellyt nainen ottaa yhteyttä sisäministeriöön ja kertoo näkemyksiään Jari Aarnion toiminnasta. Samalla ministeriö saa vihiä Aarnion mahdollisista rahaepäselvyyksistä seurantalaiteyhtiö Trevocin kanssa.

Kesä 2013

Valtakunnansyyttäjänvirasto perustaa erikoisryhmän selvittelemään naisen kertomuksia ja niistä mahdollisesti aiheutuvia jatkotoimenpiteitä. Perusteet viralliselle rikostutkinnalle vahvistuvat. Rikostutkinta alkaa.

Marraskuu 2013

Aarnio vangitaan epäiltynä Trevoc-yhtiöön liittyvästä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Samaan aikaan tutkintaviranomaiset selvittelevät Aarnion yhteyksiä rikollisjärjestönä pidetyn yhteisön johtajaan.

Joulukuu 2013

Aarnio vangitaan epäiltynä törkeistä huumausainerikoksista.

Toukokuu 2014

Aarnion omakotitalon tontilta löydetään rahakätkö. Kukkapenkin juurelle salaojaputken sisään kätketystä ämpäristä löytyy 64 800 euroa käteistä rahaa. Aarnion puolustus pitää kätköä lavastuksena.

14.10.2014

Huumausaine- ja virkarikoksia koskeva haara siirtyy esitutkinnasta syyteharkintaan. Sekä Aarnion puolustusasianaja Riitta Leppiniemi että tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto antavat Yle Uutisille videohaastattelut.

16.12.2014

Trevoc-haaran syytteet tulevat julkisiksikäräjäoikeuden valmisteluistunnossa. Syytteessä on Aarnion lisäksi kahdeksan muuta ihmistä – heistä nimekkäin on rikollisjärjestönä pidetyn United Brotherhoodin johtohahmo.

Aarniota syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. United Brotherhoodin johtajaa syytetään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön sekä avunannosta törkeään lahjuksen ottamiseen ja antamiseen.

18.12.2014

Valtakunnansyyttäjänvirasto ilmoittaa, että Aarnio saa syytteet kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta. Syyttäjän mukaan Aarnio on järjestänyt laajamittaista hasiksen maahantuontia ja levitystä Hollannista Suomeen. Tässä niin sanotussa tynnyrijutussa Aarnion epäillään olleen mukana kaikkiaan lähes tuhannen hasiskilon salakuljetuksessa vuosina 2011–2013.

Aarnion lisäksi United Brotherhood -järjestön johtohahmoa vastaan nostetaan syytteet kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, joissa myös Aarnion epäillään olleen mukana.

Aarnioon liittyvä tynnyrijuttu on tarkasti ottaen tynnyrijuttu II. Samassa kokonaisuudessa vuosina 2011–2012 tapahtuneesta hasiksen salakuljetuksesta on jo tuomittu 25.11.2013 hovioikeuden lainvoimaisella tuomiolla viisi henkilöä pitkiin vankeusrangaistuksiin. Tuomion saaneita on pidetty ns. jakeluportaan tekijöinä. Suuren salakuljetusoperaation suunnittelijat ja taustavoimat, "aivot", jäivät tuossa tynnyrijuttu I:ssä pimentoon.

Syyttäjän mukaan Aarnio-tutkintaan liittyvillä törkeillä huumausainerikoksilla on hankittu yli 1,5 miljoonan euron hyöty. Samalla Aarnio saa myös lukuisia virkarikossyytteitä, mm. törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syyttäjä vaatii Aarniolle kaikista tähän asti nostetuista syytteistä maksimirangaistusta eli 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta

13.1.2015

Trevoc-jutun pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa. Syyttäjä katsoo, että Aarnio on pelannut kaksilla korteilla: hän on valmistellut Trevoc-laitteiden hankintaa Helsingin huumepoliisissa, ja samaan aikaan hän on toiminut Trevoc-yhtiön taustalla ja saanut siitä taloudellista hyötyä.

Rikosnimikkeet pysyvät ennallaan: törkeä lahjuksen ottaminen, törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen, törkeä petos ja rekisterimerkintärikos. Syyttäjä vaatii Aarniolle Trevoc-haarasta 4–4,5 vuoden ehdotonta vankeustuomiota.

United Brotherhoodin johtajaa syytetään avunannosta törkeään virka-aseman väärinkäyttöön sekä avunannosta törkeään lahjuksen ottamiseen ja antamiseen.

15.5.2015

Valtakunnansyyttäjänvirasto ilmoittaa, että Jari Aarnio saa kaksi lisäsyytettä törkeistä huumausainerikoksista. Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2010 ja 2011.

Nyt Aarnioon kohdistuvia rikossyytteitä on 29 – niistä kahdeksan koskee törkeätä huumausainerikosta. Aarnion lisäksi huumerikossyytteessä on neljä muuta henkilöä. He eivät ole poliiseja.

19.5.2015

Aarnio-jutun huumehaaran eli ns. tynnyrijuttu II:n syytteet tulevat julkisiksi, kun käräjäoikeus aloittaa sitä koskevan valmisteluistunnon. Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen antaa lehdistölle pitkän videohaastattelun.

Käräjäoikeus on ilmoittanut, että samassa yhteydessä käsitellään myös mm. tietovuotoja sekä prostituutioon liittyvää haaraa. Tietovuotosyytteissä ei ole mukana ns. Putin-vuotoa.

2.6.2015

Trevoc-jutun tuomio käräjäoikeudessa. Aarnio saa Helsingin käräjäoikeudessa vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Hänet tuomitaan kahdesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, lahjuksen ottamisesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Sekä syyttäjä että Aarnio valittavat koko tuomiosta hovioikeuteen.

4.6.2015

Huumejutun pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa. Julkiseksi tulee vielä yksi uusi Aarnioon kohdistuva syyte. Aarniota vastaan on nyt esitetty kaikkiaan 30 syytettä. Trevoc-haarassa syytteistä käsiteltiin neljä ja huumehaarassa Aarnio vastaa 26:een syytteeseen. 

17.9.2015

Huumeoikeudenkäynnissä alkavat henkilökuulemiset. Helsingin käräjäoikeus kuulee syytettyjen lisäksi useita kymmeniä todistajia.

25.11.2015

Helsingin käräjäoikeus vapauttaa Jari Aarnion tutkintavankeudesta, mutta määrää hänet kuitenkin matkustuskieltoon. Aarnio ehti olla vangittuna yli kaksi vuotta.

7.3.2016

Helsingin käräjäoikeus vapauttaa Aarnion matkustuskiellosta.

8.-9.3.2016

Syyttäjät esittävät loppulausuntonsa Aarnio-jutun huume- ja virkarikoshaarassa. Rangaistusvaatimus on nyt vähintään 11 vuotta vankeutta aiemmin vaaditun 13 vuoden sijasta. Rangaistusvaatimuksen lieventämistä syyttäjät perustelevat sillä että Aarnio on jo aiemmin tuomittu vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Trevoc-jutussa.

10.3.2016

Jari Aarnion loppulausunto. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi korostaa, että vain oikeussalissa kerrottu ratkaisee – eivät sekavat puheet esitutkinnassa. Hän myös ihmettelee, miksi syyttäjät eivät suostu uskomaan käräjillä todistaneita poliisimiehiä.

2.5.2016

Trevoc-jutun pääkäsittely hovioikeudessa alkaa. Syyttäjät vaativat Aarniolle yhä rangaistusta myös törkeästä lahjuksen ottamisesta ja samalla käräjäoikeuden antaman tuomion koventamista. Puolustus sanoo, että Aarniolla ei ollut minkäänlaista roolia Trevoc-yhtiössä tai sen rahoituksessa ja vaatii syyteiden hylkäämistä.

16.6.2016

Trevoc-jutun pääkäsittely päättyy hovioikeudessa.

30.9.2016

Trevoc-jutun tuomio hovioikeudessa. Helsingin hovioikeus tuomitsee Jari Aarnion Trevoc-jutussa kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta. Hovioikeus koventaa näin tuntuvasti käräjäoikeuden tuomiota.

28.11.2016

Jari Aarnio hakee korkeimmalta oikeudelta valituslupaa Trevoc-jutussa.

29.12.2016

Huumejutun tuomio käräjäoikeudessa. Helsingin käräjäoikeus tuomitsee Aarnion 10 vuoden vankeusrangaistukseen kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta ja 16 muusta rikoksesta. Tuomio yhdistetään hovioikeuden jo aiemmin Aarniolle langettamaan kolmen vuoden vankeusrangaistukseen mm. lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Yhdistettynä rangaistukset ovat lain sallima maksimi eli 13 vuotta. Aarnio määrätään heti vangittavaksi.

26.1.2017

Korkein oikeus hylkää Aarnion valituslupahakemuksen Trevoc-jutussa. Hovioikeuden tuomio saa näin lainvoiman ja jää pysyväksi.

20.6.2017

Huumejutun käsittely hovioikeudessa alkaa valmisteluistunnolla.

14.9.2017

Huumejutun pääkäsittely hovioikeudessa alkaa.