Kokkola_Kh_Pj. ‏@VeikkoLaitila odottaa kommenttiasi somessa

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) kaipaa lisää twiittaajia kunnalliselämään. Pari vuotta säännöllisesti päivityksiä kirjoittanut Laitila sanoo itse valottavansa päätöksentekoa. Hän odottaa, että kuntalaiset kommentoisivat hänelle nykyistä enemmän käsittelyssä olevia asioita.

Kotimaa
Kuvassa kuvakaappaus Veikko Laitilan twitter-tililtä
Kuvakaappaus Veikko Laitilan twitter-tililtä / Yle

Veikko Laitila sai kimmokkeen sosiaalisen median käyttöön kunnallispuheenjohtajien koulutuksessa.

– Media- ja viestintäosiossa korostettiin sosiaalisen median ja yleensäkin avoimen viestinnän merkitystä. Pari vuotta sitten päätin siirtyä twiittipuolella kirjoittamaan kaupungin asioista.

– Meillä on joka maanantai kaupunginhallituksen kokous. Pyrin nostamaan sieltä ajankohtaisen aiheen keskusteluun. Toiveena on saada tietoa päätöksenteon pohjaksi.

– Kaupunginhallituksessa on sellainen sopimus, että kun kokous alkaa sosiaalinen media sulkeutuu. Hallituksen jäsenet eivät siis jaa tunnelmiaan tai muuta tietoja kokouksesta. Vielä kokouksen alkuun saakka kuntalaisilla on siis mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon.

Puheenjohtaja  avaa päätöksentekoa

Veikko Laitila sanoo miettivänsä tarkkaan, mitä julkaisee.

– Kun käyttämäni tilin nimi on Kokkola_ kh_ pj. sehän jo sanoo, että kirjoitan hyvin vähän henkilökohtaisista asioista.

– Sen sijaan kunnallisista asioista kirjoitan avoimesti ja suoraan. Päätöksentekoon liittyvissä kirjoituksissa en sensuroi mitään. Pyrin myös avaamaan valmistelussa olevia asioita, että saisin kansalaisilta mielipiteitä ja keskustelua käyntiin. En ohjaa mielipiteitä, vaan koetan heittää tekstiä kysyvässä mielessä, että saisin palautetta.

Laitilan mukaan yleisöltä ”ei kovin hirveästi” tule palautetta, kommentoitavia tai vastattavia asioita tulee yksi viesti päivässä.

–Jotkut esillä olevat asiat nostavat keskustelua enemmän. Esimerkiksi nyt ajankohtaiset säästöt, jotka kohdistuvat kouluverkkoon tai terveyskeskuspalveluihin. Niistä palautetta tulee enemmän.

Laitila sanoo, ettei hän saa palautetta muilta poliitikoilta tai virkamiehiltä palautetta kirjoituksiinsa.

–Se on minusta yllättävää, ehkä vierastetaan toisten ajatuksiin puuttumista, palautetta ei osata antaa tai kirjoituksia kommentoida.

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajan arvion mukaan kunnissa vierastetaan vielä nopeaa tiedonvälitystä.

– Olen koettanut kannustaa virkamiehiä käyttämään sosiaalista mediaa. Meillä Kokkolassahan on viestintäpuoli, joka kyllä tiedottaa. Mutta virkamiestenkin kannattaisi sitä enemmänkin käyttää, koska siellähän kaupunkilaisia voi tavoittaa.