Kansainvälinen rikosdraama kuvataan kesällä Lappeenrannassa

Suomalaiset saavat vihdoin oman nordic noir -rikossarjansa. Lappeenrannassa kuvataan kesällä kansainvälistä draamaa, jota voi tekijöidensä mukaan verrata pohjoismaisiin menestysdekkareihin.

Kotimaa
Lappeenranta
Yle

Tänä kesänä Lappeenrannassa kuvataan kansainvälistä rikossarjaa. "Sorjonen" on henkilövetoinen draamasarja, joka kuuluu tekijöidensä mukaan kovassa nosteessa olevaan nordic noir-genreen. Suomi halutaan sarjan avulla mukaan tanskalaisten ja ruotsalaisten aloittamaan dekkarivillitykseen.

Rikossarjoissa toimii pohjoismaisuus

Ruotsalaiset ja tanskalaiset dekkarisarjat ovat menestyneet hyvin kansainvälisesti. Ohjaaja-käsikirjoittaja Miikko Oikkosen mukaan Suomesta on puuttunut oma rikosdraamansa. "Sorjosen" avulla hän haluaa antaa oman panoksensa genreen.

– Tämä on dekkarisarja, joka sijoittuu rajakaupunkiin Lappeenrantaan. Sarja käsittelee rikoksia, jotka sijoittuvat sekä Suomen että Venäjän puolelle. Nordic noir on maailmalaajuisesti tunnettu dekkarigenre ja meillä ei ole puhdasveristä tuon tyylilajin edustajaa vielä, sanoo Oikkonen.

Tarinoita rajakaupungin rikoksista

Ohjaajan mukaan Lappeenranta on kuvauspaikkana kiinnostava rajan läheisyyden takia. Tarinassa Keskusrikospoliisin huippututkija muuttaa perheen kokeman tragedian jälkeen Lappeenrantaan, vaimon vanhalle kotipaikkakunnalle.

– Perheen toivomaa rauhaa ja toipumisaikaa ei kaupungista löydy, kun rajan läheisyydessä tapahtuvat rikokset alkavat viedä miestä mukanaan, kertoo ohjaaja Oikkonen.

Etelä-Karjalasta lähtöisin oleva ohjaaja-käsikirjoittaja Miikko Oikkonen on jo viisi vuotta haaveillut Lappeenrantaan sijoittuvan sarjan kuvaamisesta. Hän on innoissaan miljoonakaupunki Pietarin läheisyydestä mutta nauttii myös ajatuksesta saada oma kotiseutu kuvauksen kohteeksi.

– Kahden kultturin välillä toimiminen on kiinnostava lähtökohta. Lisäksi yksi pääperiaate koko tyylilajissa on se, että maisemat ovat isossa osassa. Sarjassa tullaan varmasti näkemään Lappeenrannan kesäidylliä sekä Saimaata mökkien ja huviloiden osalta.

Mukana eturivin näyttelijöitä

Sarjan pääroolissa Kari Sorjosena nähdään näyttelijä Ville Virtanen. Muissa rooleissa ovat muun muassa Anu Sinisalo ja Matleena Kuusniemi. Sinisalo on näytellyt myös Ruotsissa tv-sarjoissa Beck ja Arne Dahl. Sarjaan liittyvistä odotuksista kertoo se, että tuotantoa aiotaan myydä myös ulkomaille.

– Nyt jo osa tuottajista on ulkomaisia. Tämänlainen tuotanto on niin kookas, että mukaan tarvitaan väistämättä muitakin maita, jotta se saadaan toteutettua.

Tämän vuoden aikana kuvattavan "Sorjonen" -sarjan on tarkoitus tulla katsottavaksi vuoden 2016 aikana.