Vaalirahoitusilmoituksia on tehty harvakseltaan

Keskisuomalaiset kansanedustajat eivät ole pitäneet kiirettä vaalirahoitusilmoituksensa kanssa. Ilmoitus on vielä tekemättä suurimmalta osalta maakunnan edustajista.

Kampanja-/vaalirahoitus
Vaalirahoitusilmoitusten tarkastelua
YLE

Parlamentaarikoilla on vielä reilusti yli kuukausi aikaa vaalirahailmoituksensa tekoon. Lain mukaan ilmoitusvelvollisia ovat valitut kansanedustajat sekä varaedustajaksi yltäneet.

Toistaiseksi vain kolme keskisuomalaista kansanedustajaa on tehnyt lakisääteisen ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Vaalibudjettinsa ovat tähän mennessä ilmoittaneet perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi, keskustan Aila Paloniemi ja SDP:n Lauri Ihalainen.

Kankaanniemen kampanja ennakoitua edullisempi

Ilmoituksen tehneestä kolmikosta vähiten rahaa kampanjointiin käytti Toimi Kankaanniemi, joka meni eduskuntaan alle 7000 euron budjetilla - tarkka summa on 6817,39 euroa. Entinen kristillisten kansanedustaja ja ministeri rahoitti kampanjansa lähes täysin omalla rahallaan.

Vaalirahoituksesta voi tehdä myös vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen. Ennakkoilmoitettu määrä yleensä alittaa todelliset kulut. Toimi Kankaanniemi käytti kuitenkin ennakoitua vähemmän rahaa vaaleihin: ennakkoilmoituksessaan hän arvioi käyttävänsä vaalityöhön 8000 euroa.

Ihalainen ja Paloniemi kiristivät vyötä viime vaaleista

SDP:n Lauri Ihalaisen eduskuntavaalikampanja maksoi 34850 euroa eli reilusti vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Tuolloin Uudenmaan vaalipiiristä ehdolla ollut Ihalainen käytti vaaleihin reilut 61000 euroa.

Neljä vuotta sitten Lauri Ihalainen sai pelkästään ay-tahoilta vaalirahoitusta enemmän kuin mitä hän nyt käytti koko kampanjaansa, eli 44050 euroa. Muutenkin näyttäisi siltä, että tänä keväänä moni kampanjoi pienemmillä summilla kuin edellisvaaleissa.

Näin teki myös keskustan Aila Paloniemi, joka käytti vaaleihin 23095 euroa. Summa on lähes 3500 euroa edellisvaalien kampanjarahoitusta pienempi.

Varasijat tulivat kalliiksi

Eniten rahaa tähänastisten ilmoitusten perusteella ovat käyttäneet varasijalle yltäneet ehdokkaat.

Varaedustajista tosin vain keskustan Petri Neittaanmäki on jättänyt ilmoituksen vaalirahoituksestaan. Neittaanmäen kampanja maksoi 51300 euroa. Suurimman osan kuluista - eli peräti 41401 euroa - entinen kansanedustaja pulitti omasta pussistaan.

Vielä enemmän eli 56000 euroa aikoi ennakkoilmoituksensa mukaan vaaleihin käyttää kokoomuksen varaedustaja Mikael Palola. Henna Virkkusen tilalle "pätkäkansanedustajaksi" viime kesänä noussut Palola ei ole vielä tehnyt varsinaista vaalirahailmoitusta.

Reilu kuukausi aikaa ilmoitusten tekoon

Ennakkoilmoituksen rahoituksestaan tekivät ennen vaaleja myös keskustan Petri Honkonen ja Anne Kalmari, jotka molemmat ilmoittivat käyttävänsä 25000 euroa kampanjointiin. SDP:n Susanna Huovisen ennakkoarvio vaalibudjetista oli 30700. Vihreiden Touko Aalto arveli käyttävänsä vaaleihin 10390 euroa.

Varaedustajista ennakkoilmoituksen tekivät myös vihreiden Margo Saxberg ja perussuomalaisten Mauno Vanhala, ja molempien budjettiraami asettui 25000 euroon.

Vaalirahailmoitus puuttuu vielä siis seitsemältä kansanedustajalta ja yhdeksältä varaedustajalta. Perussuomalaisten Teuvo Hakkarainen, keskustan Mauri Pekkarinen ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo eivät olleet jättäneet myöskään vapaaehtoista ennakkoilmoitusta vaalirahoituksestaan, samoin kuin SDP:n varaedustaja Riitta Mäkinen.

Kevään eduskuntavaalien rahoituksesta on ilmoitettava viimeistään 22. kesäkuuta.