Basaarikatu yhdistää naapureita: "Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun"

Satoi tai paistoi, niin kajaanilainen lähiökatu sonnustautuu lauantaina basaarikujaksi. Kadulla kirpputori tarjoaa helpotusta ostointoon ja ravintolapäivä herkuttelijoille karjalaista ruokaa.

ilmiöt
Karjalanpiirakoita.
Arto Loukasmäki / Yle

Kajaanissa Naavatie koristautuu lauantaina basaarikujaksi. Nyt kolmannen kerran järjestetään kadulla kirpputori-tapahtuma sekä ravintolapäivä. Voidaan siis puhua perinteestä, joka vahvistaa naapurisopua. Tapahtuman äiti ja alkuunpanija on Kaija Romppainen.

– Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun, joka on sitkeä ja vetää toiset mukaan, näin sana leviää. Tässä on ollut tällainen positiivinen vahvistuminen kyseessä, hehkuttaa järjestelyissä mukana oleva Leenakaisa Sonny.

– Tarkoituksena on saada ihmiset liikkeelle ja samalla tapaamme naapureita sekä kauempaakin tulleita, kertoo Kaija Romppainen.

Tapahtuman yksi tarkoitus on lisätä yhteisöllisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamista.

Se voi vähentää asiakkaita, mutta ei muuta kuin optimismia mukaan.

Leenakaisa Sonny

– Kaksi edellistä kertaa on mennyt hienosti ja väkeä on ollut liikkeellä. Meillä on jokaisen talon edustalla tai autotallissa kirpputori, jos kauppa ei käy niin saamme ainakin jutella, sanoo Sonny

Uusia tuttavuuksia on luotu Naavatien tapahtuman aikana.

– Jonkin verran väki vaihtuu ja tulee uusia asukkaita, jotka ovat tulleet kirpputorimyyjiksi. On kiva, että tunnemme tapahtuman jälkeenkin, kertoo Sonny.

Ruokaa ja herkkuja nälkäisille

Ravintolapäivä on osa Naavatien tapahtumaa. Tällä kertaa teemana on karjalainen ruoka.

– Tarjolla on karjalaisen reseptin mukaan valmistettua hapankaalikeittoa, vatruskoja, pyöräsiä ja karjalanpiirakoita sekä kahvin tai teen kanssa maistuvia ruiskeksejä. Kaikki on valmistettu karjalaisen keittokirjan mukaan, paljastaa Kaija Romppainen.

– Näiden lisäksi kadulla on muitakin myyntipisteitä, joissa on tarjolla grillimakkaraa, gluteenittomia munkkeja ja vohveleita sekä uusimman asukkaan Suttu-Pekan täytettyjä sämpylöitä, joiden täyte on yllätys.

Kaksi naista lukee kirjaa.
Kaija Romppainen (vas.) ja Leenakaisa Sonny tutkivat karjalaista keittokirjaa.Arto Loukasmäki / Yle

Tilinteko ei ole tapahtuman tarkoitus eikä kirpputorimyynnillä rikastu. Tärkeää on kuitenkin saada tavara liikkeelle.

– Kun laittaa koriin tavaroita ja siihen lapun ”Saa ottaa” tai ”Viekää pois” niin kyllä kori tyhjenee, kertoo Leenakaisa Sonny.

Sää ei säikäytä

Tapahtuman markkinointivälineenä käytetään viidakkorumpua, joka on toiminut hyvin.

Tällaiset yhteiset jutut vaativat yhden tulisielun, joka on sitkeä ja vetää toiset mukaan.

Leenakaisa Sonny

– Ovat opettajatkin kysyneet lähikoulussa, koska tapahtuma taas järjestetään, joten tieto on kiirinyt myös kadun ulkopuolelle, sanoo Kaija Romppainen.

Lauantain tapahtumaan eivät säät vaikuta, vakuuttavat järjestäjät.

– Meillä on autotallit, teltat ja katokset, joissa tavaraa myydään. Sadetta ei kannata edes ajatella. Se voi vähentää asiakkaita, mutta ei muuta kuin optimismia mukaan.

Kirpputori ja ravintolapäivä alkavat Naavatien basaarikadulla lauantaiaamuna yhdeksältä.