Prinssi Charlesin kirjeistä tihkui tietoja – "Britannian joukot liian pienet Irakin sodassa"

Britanniassa on käyty kymmenen vuotta vilkasta keskustelua prinssi Charlesin poliittisesta puolueettomuudesta, jos kirjeet julkaistaan.

Ulkomaat
Prinssi Charles.
Prinssi Charles.Oliver Douliery / EPA

Prinssi Charlesin mielestä Britannian joukot eivät olleet riittävän suuret Irakin sodan aikana. Asia tuli esille tänään julkaistusta prinssi Charlesin vuonna 2004 kirjoittamasta kirjeestä entiselle pääministeri Tony Blairille. Kirje oli yksi 27:stä prinssi Charlesin kirjoittamasta kirjeestä. Kirjeet on kirjoitettu vuosina 2004–2005.

Blairille osoitetussa kirjeessä prinssi Charles toteaa, että Irakin sota on vain yksi esimerkki tilanteesta, jossa armeijalla ei ole riittäviä joukkoja haastavassa tehtävässä.

Guardian julkaisi kirjeet kymmenen vuoden oikeudenkäyntien jälkeen. Kirjeiden julkaisemien on epäilty asettavan prinssi Charlesin poliittisen puolueettomuuden vaakalaudalle.

Sanomalehti Guardian vaati kirjeiden julkaisua ensimmäisenä vuonna 2005. Kirjeitä on kutsuttu _mustien hämähäkkien kokoelmaksi _prinssin epäselvän käsialan vuoksi.

Eräässä toisessa kirjeessä Blairille prinssi Charles toivoo, että maanviljelijöiden byrokraattisia säädöksiä vähennettäisiin. Prinssi toivoi myös meijeritilallisten säädöksiin helpotuksia.

Lähteet: Reuters