"Lihavien lasten ja nuorten ei kuulu laihduttaa – eikä oikein aikuistenkaan"

Fitness-ohjelmat ja kuntobuumi altistavat lapsia ja nuoria syömishäiriöille. Syömishäiriöliiton mukaan lihavaa lasta ei saisi koskaan laittaa laihdutuskuurille. Ei, vaikka hän itse haluaisi laihtua.

terveys
More and more kids are carrying extra weight.
Varga György / EPA

Televisiokanavat pursuilevat laihdutusohjelmia, elämäntapamuutoksia ja fitness-päiväkirjoja. Moni nuori ottaa itselleen niistä melkoisia ulkonäköpaineita.

– Jos omaa elämää alkaa rakentaa ulkonäön ja liikuntasuoritusten varaan, se ei ole kovin kestävällä pohjalla. Tulee pettymyksiä, jotka voivat romahduttaa itsetunnon pohjamutiin asti, sanoo Kaakkois-Suomen syömishäiriöperheet ry:n sihteeri Anna-Liisa Luova.

Syömishäiriöitä tuntevilla onkin jyrkkä asenne meneilllään olevaan fitness- ja kuntobuumiin.

– Meillä on aika vastakkaisia näkemyksiä. Rankkoja dieettejä tai kehon muokkausta tietynnäköiseksi ja -malliseksi ei suositella, koska silloin riski sairastua syömishäiriöön on iso. Syömisen kontrollointi voi jäädä päälle tai alkaa tulla ahmintakohtauksia, Luova muistuttaa.

Etenkin lihavien lasten kohdalla paino on hyvin herkkä asia. Lapsi saa turhan usein kuulla ylipainostaan sekä aikuisilta että muilta lapsilta. Lihavaa lasta ei kuitenkaan saisi koskaan laittaa laihdutuskuurille. Ei, vaikka hän itse haluaisi laihtua.

– Painosta ei tulisi tehdä minkäänlaista numeroa aikuisten toimesta missään vaiheessa. Laihduttaminen ei kuulu lapsille eikä nuorille, eikä oikein aikuisillekaan, toteaa Syömishäiriöliiton aluepäällikkö Tanja Tiainen.

Syömishäiriöliitto perääkin aikuisilta lempeämpää suhtautumista lapsen lihavuuteen.

Meillä on aika vastakkaisia näkemyksiä.

Anna-Liisa Luova

– Ylipainon huono kohtaaminen tai ohjaus voi lisätä syömishäiriön riskiä. Vastaavasti puutteellisesti hoidettu syömishäiriö usein johtaa erilaisten vaiheiden kautta ylipainoon, Tiainen sanoo.

Syömishäiriöiden määrästä ei tehdä kattavaa tilastointia. Trendi on kuitenkin havaittavissa.

– Hoitotahot ovat antaneet lausuntoja, joiden mukaan fitness-lajien suosion lisääntyminen näkyy hoitoyksiköissä.