1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kymmenien pelätään kuolleen tehdaspalossa Filippiineillä

Kymmenien ihmisten pelätään kuolleen sandaaleita valmistaneen tehtaan räjähdysmäisessä tulipalossa Filippiineillä. Kuolleita on tähän mennessä kolmisenkymmentä ja lähes seitsemänkymmentä on edelleen kateissa.

Kenkätehtaan tulipalo 13. toukokuuta. Kuva: Ted Aljibe / AFP

Kymmenien ihmisten pelätään kuolleen sandaaleita valmistaneen tehtaan tulipalossa Filippiinien pääkaupungissa Manilassa.

Joidenkin tietojen mukaan tähän mennessä on löytynyt 28 palossa kuollutta, toisten tietojen mukaan kuolleita olisi löytynyt 31.

Kadoksissa on edelleen ainakin vähän alle 70 ihmistä. Kateissa olevien määrästä liikkuu myös erilaisia arvioita.

Pelastusmiehistöt ovat löytäneet tehtaan raunioista kuolleita, mutta sortumavaara esti heitä pääsemästä näiden luokse vielä 12 tuntia palon sammumisen jälkeen. Palo alkoi keskiviikkona puolenpäivän jälkeen paikallista aikaa. Tehtaassa työskenteli 200–300 työntekijää.

Viranomaiset pyrkivät selvittämään palon syytä. Eräs palomiehistä sekä tehtaan portinvartija sanoivat, että tehtaan porttia korjattiin, jolloin hitsauskipinä olisi sytyttänyt tulenarat kemikaalit, joita oli säilötty lähettyville. Portinvartijan mukaan kukaan sisälle jääneistä ei voinut selviytyä palosta.

Palo levisi räjähdysmäisesti ja lukuisat ihmiset jäivät liekkien ja paksun savun saartamiksi sisälle. Osa tehtaan seinistä ja katosta sortui myös palossa. Palosta nousi korkea, paksu savupatsas kaupungin ylle.

– Palo levisi niin nopeasti, että vain muutama ihminen ehti pelastautua, yksi eloonjääneistä kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Viranomaiset jatkavat pelastustöitä aamulla.

Tuhoisat tulipalot Manilan tehtaissa ja slummeissa eivät ole epätavallisia, sillä paloturvallisuudesta ei useinkaan välitetä säädösten vaatimalla tavalla.