Malesia käännytti toisenkin pakolaisaluksen, yhteensä 800 pakolaista

Malesialaisministerin mukaan Malesia ei ota enää enempää venepakolaisia vastaan. Myös Indonesia käännytti vastikään pakolaisveneen rannoiltaan. Tuhannet pakomatkalle lähteneet Myanmarin rohingyat ja bangladeshilaiset ovat jumissa veneissä Malakansalmella.

Ulkomaat
Myanmarin rohingya-heimon jäseniä ja bangladeshilaisia kuvattuna Langkawin saarella
Myanmarin rohingya-heimon jäseniä ja bangladeshilaisia kuvattuna Malesian Langkawin saarella torstaina.Fazry Ismail / EPA

Malesia on käännyttänyt takaisin merelle toisenkin pakolaisaluksen, joka yritti tuoda maahan satoja Myanmarin rohingya-heimon jäseniä sekä bangladeshilaisia, kertovat malesialaiset virkamieslähteet uutistoimisto AP:lle.

Heidän mukaansa noin 300 pakolaisen alus käännytettiin pois lähellä Langkawin saarta. Keskiviikkona Malesia kertoi käännyttäneensä läheisen Penangin edustalta aluksen, jossa oli yli 500 rohingyaa ja bangladeshilaista. Malesia antoi pakolaisille polttoainetta ja ruokaa ennen kuin käännytti veneen pois.

Muutama päivä sitten Langkawin saarelle saapui yli tuhat rohingya-pakolaista.

Apulaissisäministeri Wan Junaidi Jaafar sanoo AP:lle, ettei Malesia ota enää enempää venepakolaisia vastaan.

– Mitä oletatte meidän tekevän? Olemme suhtautuneet luvatta rajamme ylittäviä kohtaan todella ystävällisesti. Olemme kohdelleet heitä humaanisti, mutta he eivät voi enää jatkaa vesillemme tunkeutumista, hän sanoi.

– Meidän on annettava selkeä viesti siitä, että he eivät ole tervetulleita tänne, ministeri jatkoi.

Myös Indonesia käännytti aiemmin tällä viikolla pakolaisia kuljettaneen veneen pois. Indonesian ulkoministeriö on kuitenkin kiistänyt, että maa olisi alkanut käännyttää pois kaikkia pakolaisveneitä.

Malakansalmen alueella uskotaan olevan edelleen tuhansia pakolaisia. Ihmissalakuljetusverkostoihin kytköksissä olevien kapteenien on kerrottu alkaneen hylätä aluksia ja jättää matkustajia oman onnensa nojaan. YK on vedonnut alueen maihin, jotta ne pelastaisivat merelle jumiin jääneitä.

Ministeri: Myanmaria painostettava

Ministeri Wan Junaidi Jaafari kehottaa Kaakkois-Aasian maita entistä ponnekkaammin painostamaan Myanmaria, jotta se ratkaisisi islaminuskoista rohingya-vähemmistöään koskevan kriisin.

– Puhutte demokratiasta, mutta älkää kohdelko kansalaisianne kuin roskaa, kuin rikollisia, kunnes heidän täytyy paeta maastanne, ministeri ryöpytti.

YK on kuvannut rohingya-heimoa yhdeksi maailman vainotuimmista vähemmistöistä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 100 000 rohingyaa on paennut vainoja kolmen viime vuoden aikana. Monet ovat turvautuneet ihmissalakuljettajien apuun.

Malesiassa olevista yli 150 000 pakolaisesta ja turvapaikanhakijasta enemmistö on Myanmarista. 45 000 kuuluu UNHCR:n mukaan rohingya-heimoon.

Lähteet: AP