1. yle.fi
  2. Uutiset

Liettua: Baltian maat pyytävät Natolta joukkoja pysyvästi

Liettuan armeijan edustajan mukaan joukkoja pyydetään turvallisuussyistä. Kuhunkin maahan toivotaan hänen mukaansa 700–800 sotilasta.

Ulkomaat
Naton lippu.
S. Sabawoon / EPA

Latvia, Liettua ja Viro aikovat pyytää sotilasliitto Natolta alueelleen pysyvästi joukkoja, koska Venäjän toiminta on lisääntynyt ilmassa ja merialueilla, kertoo Liettuan armeija.

Armeijan edustaja Mindaugas Neimontas kertoo, että maat lähettävät Natolle kirjallisen pyynnön prikaatin kokoisen yksikön sijoittamista Baltiaan. Hän sanoo uutistoimisto AP:n mukaan, että tarkoituksena on pyytää noin 700–800 sotilasta kuhunkin maahan.

Sotilaat sijoitettaisiin Baltiaan vuorotteluperiaatteella samalla tavoin kuin Naton ilmavalvontaoperaatiossa, jossa valvonta on vuorotellen eri Nato-maiden ilmavoimien vastuulla.

Neimontas sanoo AP:lle, että pysyvät Nato-joukot ovat välttämättömiä turvallisuustilanteen vuoksi.

Naton huippukokouksessa päätettiin viime vuonna vahvistaa liittouman joukkojen ja varusteiden kiertoa Baltiassa ja Puolassa, mutta sotilaiden pysyvästä sijoittamisesta ei päätetty. Yhdysvalloilla on ollut kussakin maassa viime vuoden keväästä lähtien 150 sotilasta kiertoperiaatteella.

Baltian maat liittyivät Natoon vuonna 2004.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi