1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän verkossa: Imperiumin reunamaan uutisia

Amerikka on kateellinen ja jälkeenjäänyt maa. Länsi on keskiaikainen ja mätä. Neuvostoliitto oli suurvalta, missä Josef Stalin, kansojen isä, turvasi kaikille rikkaan elämän ja huolettoman vanhuuden. Suomi on maa, joka petollisesti hyökkäsi Neuvostoliiton kimppuun. Näin kertoo Pietarin kouluihin jaettu lehti ”Historian askeleet”. Jarmo Mäkelän lehdistökatsaus kertoo, mitä Venäjällä on viime aikoina kirjoitettu Suomesta.

Venäjän verkossa
Suomi Venäjän mediassa.
Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Kun kuukausi sitten kävin läpi Venäjän mediassa julkaistua Suomea koskevaa aineistoa, olin varma, että tätä enempää ei meistä enää voida kirjoittaa. Olin väärässä. Huhtikuu oli kaikkien aikojen huippu – niin paljon ei Suomea ole Venäjän mediassa käsitelty koskaan.

Suomen uuden ajan historia kirjoitettiin uusiksi. Myös maamme kansainvälinen asema määriteltiin uudelleen. Pohjolan puolustusministereiden yhteisestä artikkelista Suomessa noussutta kohua selostettiin riemukkaasti.

Suomen kansantalouden edessä olevasta perikadosta vuodatettin krokotiilin kyyneleitä, vaalikampanjaa seurattiin, vaalitulosta arvioitiin ja hallituksen muodostamista arvuuteltiin.

Juttua riitti myös Suomen hallituksen määräämästä puolustusvoimien reservin liikekannallepanosta. Ja naureskeltiin Suomen merivoimien tuloksettomalle sukellusvenejahdille.

Historia uusiksi

Me kylmän sodan aikana eläneet muistamme, kuinka ankarasti Neuvostoliiton johto vastusti Suomen puolueettomuutta. Painostus meni lopulta niin pitkälle, ettei asiasta enää saanut puhuakaan.

Vaan eihän se niin ollut! Pietarissa toimivan ammattiliittojen humanistisen yliopiston rehtori nimittäin muistaa asian ihan toisin. Pitkässä arviossaan hän muistuttaa, kuinka runsaskätisesti Neuvostoliitto itse asiassa palkitsi Suomea puolueettomuudesta. ”Leningradin alueella lopetettiin kananmunien tuotanto, jotta niitä voitaisiin ostaa Suomesta”, hän kertoo, ja ylistää poliitikkojamme, jotka vaikenivat sodasta ja kiittivät Leniniä Suomen itsenäisyydestä.

Nyt tästä ystävyydestä on tulut loppu, rehtori tuskailee, sillä Yhdysvallat on ottanut Suomen hallintaansa. Suomesta on tulossa reunavaltio, jota odottaa kansallinen katastrofi. Sen tulevaisuutta voi hänen mukaansa käydä katsomassa Viron rajaseudulla. ”Kurjuus ja autioituminen odottavat ensin Imatraa, Kotkaa ja Lappeenrantaa, myöhemmin muutakin osaa maasta”, hän päättelee ja todistaa näin, että mitä lähempänä Venäjää alue sijaitsee, sitä kurjempi on sen kohtalo.

Ihan toisenlaisiin päätelmiin tuli puolestaan verkkojulkaisu slon.ru, joka niin ikään pitkässä artikkelissa ylisti suomalaisia nöyrästä mielenlaadusta. ”Mikään muu Venäjän imperiumin entinen kansallinen raunamaa ei ole yhtä kykenevä niin pelottomasti kannustamaan venäläisen vaikutuksen lisääntymistä omalla alueellaan kuin Suomi”, kirjoittaja toteaa.

Jo kylmän sodan aikana ”suomalaiset demokratiastaan ja sananvapaudestaan huolimatta poistivat kirjastoista neuvostovastaista kirjallisuutta, kielsivät eräitä Hollywoodin elokuvia ja palauttivat kaikki loikkarit”. Nyt he sitten ovat EU:n Venäjän vastaisen politiikan selvästi heikoin lenkki.

Ei mitään huolta

Venäjän mediassa Pohjolan puolustusministerien kirjettä koskeva uutisointi alkoi kummallisesti. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Tass, joka raportoi asiallisesti, että ministerien tavoitteena oli ”turvata rauhanomainen kehitys ja välttää aseellisia välikohtauksia ja konflikteja”. Ei siis kritiikin häivääkään.

Vasta kun asiasta oli Suomessa nostettu valtava älämölö, Venäjän media äkkäsi jutun, lähti innolla mukaan ja lopulta asiaan tarttui myös maan ulkoministeriö. Kaikkia asian erikoisia käänteitä ei tässä ole mahdollista selostaa, mutta yksi lausunto sai Venäjän mediassa osakseen suunnattoman myönteisen huomion.

Se oli puolustusvoimien komentajan Jarmo Lindbergin toteamus, jolla hän niisti puolustusministerimme nenän. Hänen mukaansa Venäjä ei ole tehnyt Suomen suhteen mitään, mikä voisi aiheuttaa suomalaisissa levotomuutta, eikä Venäjän asevoimien toiminta Suomen rajoilla myöskään ole aiheuttanut mitään epäilyksiä.

Kummallista lausunnossa oli se, että vaikka Venäjän asevoimien toiminta rajan takana ei siis aiheuta suomalaisille mitään ongelmia, niin Suomen asevoimien toiminta itärajan tuntumassa sen sijaan kyllä herättää Venäjällä suurta huolta ja ärtymystä. Jotenkin tuntuu, etteivät asiat ole ihan tasapainossa.

Moskovan ystävät

Suomen eduskuntavaalien osalta tulkinnan sävellaji määrättiin hyvissä ajoin jo ennen vaalipäivää. Hallituksen lehden verkkosivusto ilmoitti, että Suomen vaaleissa tulevat tappion kärsimään ne voimat, jotka esiintynyt Suomen ja Venäjän suhteiden parantamista vastaan.

Tästä linjasta pidettiin johdonmukaisesti kiinni vaalituloksesta riippumatta. Niinpä vaalit hävisi SDP:n ja Kokoomuksen johtama ”Nato-myönteinen koalitio” ja voittajia olivat ”Moskovan lähentymisen puolustajat”.

Esimerkiksi Nezavisimaja gazeta vakuutti, että ”Uusi hallitus sekä puolustaa maatalousyrittäjien etuja että normalisoi suhteet Moskovaan...Suomen Keskusta on agraaripuolue, joka puolustaa työnsä menettäneitä ja konkurssiin ajautuneita maatalousyrittäjiä...optimaalisin ehdokas ulkoministeriksi olisi Suomi-Venäjä -seuran puheenjohtaja Paula Lehtomäki, joka on äärimmäisen kokenut poliitikko”. Näin oli lehdelle kertonut dosentti Johan Bäckman.

Nationalistit valtaan

Pitkän linjan Suomi-syöjänä kunnostautunut, Venäjän hallituksen virallisen lehden toimittaja Nadežda Jermolajeva aloitti juttunsa räväkästi: ”Jos tähän asti Suomen peräsimessä olivat euroatlantistit, niin nyt heidän tilalleen tulevat euroskeptikot ja nationalistit”.

Hänen asiantuntijansa oli lehden Aleksanteri instituutin pääjohtajaksi korottama Markku Kangaspuro. ”Me tarvitsemme ystävyyttä Venäjän kanssa. Venäjä on meille tärkeä strateginen naapuri”, hän sanoi ja vakuutti, että pääministerinä Juha Sipilä tulee ”esiintymään uusien Venäjään kohdistuvien pakotetoimien voimaansaattamista vastaan”.

Amerikan käskystä

Huhtikuun lopulla pamahti uusi pommi: ”Suomen hallitus pelottelee kansalaisia sodalla Venäjää vastaan ja kehottaa heitä valmistautumaan liikekannallepanoon, joka voidaan julistaa hetkellä millä hyvänsä...Se varoittaa kansalaisia siitä, että viranomaiset voivat ottaa sotilaskäyttöön tuhansia yksityisautoja. Etusija annetaan silloin Land Rover Defender -merkkisille autoille”.

Näin tarjoili venäläinen verkkosivusto tiedon siitä, että Suomessa lähetetään kirje noin 900 000 reserviläiselle. Asiantuntijana käytetyltä suomalaisdosentilta kysyttiin, miksi näin tehdään. Hänen mukaansa syynä saattaa hyvinkin olla se, että Yhdysvallat on käskenyt Suomea mobilisoimaan reserviläisensä uuden tietokannan luomista varten, ”koska amerikkalaiset haluavat kaikki tiedot”.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.

Jarmo Mäkelä

Lue seuraavaksi