1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman talousfoorumin mukaan Suomi on maailman paras maa

Suomi on maailman paras maa, kun mittapuuna on asukkaiden inhimillinen pääoma. Näin arvioi Maailman talousfoorumi WEF tuoreessa raportissaan, jossa maat laitetaan paremmuusjärjestykseen muun muassa kansalaisten koulutustason sekä sen mukaan, miten hyvin väestön taitotasoa hyödynnetään työmarkkinoilla.

Kotimaan uutiset
Kuva maailman talousfoorumin WEF listasta.
World Economic Forum

Maailman talousfoorumin WEF listaa tuoreessa raportissaan 124 maata inhimillisen pääoman mukaan. Järjestön arvioissa Suomi on maailman paras maa. Suomen jälkeen viiden parhaimman maan joukossa ovat Norja, Sveitsi, Kanada ja Japani. Kymmenen parhaimman joukossa ovat myös Ruotsi, Tanska, Alankomaat, Uusi-Seelanti ja Belgia. Listan loppupäässä ovat puolestaan Jemen, Tšad, Mauritania, Burundi ja Nigeria.

Suomi (siirryt toiseen palveluun) on raportin mukaan kehittänyt ja hyödyntänyt asukkaidensa inhimillistä pääomaa 86 prosenttisesti. Koko listasta vain 14 maata yltää yli 80 prosentin. Erityisen hyvin Suomi menestyy alle 15-vuotiaiden ja 25-54-vuotiaiden ikäryhmässä, joissa molemmissa Suomi on ensimmäinen. Toiseksi Suomi sijoittuu 15-24-vuotiaiden ikäryhmässä.

Raportin mukaan Suomi hyötyy korkeasti koulutetusta nuoresta työvoimastaan ja maailman parhaasta perusopetuksen laadusta. Lisäksi Euroopan ja Keski-Aasian parhaimpiin ja koko maailman toiseksi parhaimpaan kuulva korkeakoulutuksen läpäisyaste nostaa Suomen sijoitusta. WEF:n mukaan Suomen etuna on myös helppous löytää koulutettua työvoimaa. Näin Suomi hyötyy aiemmin tekemistään panostuksista inhimillisen pääoman kehittämiseen koulutuksen avulla.

Suomen perässä toisena olevalla Norjalla on samanlaisia vahvuuksia, mutta sen lisäksi Norjassa työikäisten työttömyys on alueen alhaisin.

Kaikkiaan WEF:n ihhimillisen pääoman indeksi mittaa muun muassa koulutukseen osallistumista sekä työvoimaan osallistumista ja työttömyyttä. Suomen sijoitusta nuoremmissa ikäryhmissä nostaa peruskoulun osuus

– Lahjakkuus, ei pääoma, on yhdysside innovaatioiden, kilpailukyvyn ja kasvun välillä 2000-luvulla. Meidän on katsottava kampanjasyklien ja osavuosikatsausten tuolle puolen vapauttaaksemme maailman piilevät kyvyt ja siten sen kasvupotentiaali, sanoo WEF.n perustaja ja puheenjohtaja säätiön raportin lehdistötiedotteessa.

Maailman talousfoorumi WEF on voittoa tuottamaton säätiö. Sen päämaja on Genevessä ja se on tunnettu vuosittain järjestettävistä Davosin huipputason tapaamisista.

WEF (siirryt toiseen palveluun):n sivuilla voi tutustua raportin maalistaan.

Lue seuraavaksi