Tuhansien venepakolaisten epätoivo kasvaa - Aasian maat eivät päästä veneitä rantautumaan

Tuhannet venepakolaiset ovat jumissa Thaimaan ja Malesian merialueilla viranomaisten estettyä heidän pääsynsä maihin. Olosuhteita huonokuntoisissa pakolaisveneissä kuvaillaan epätoivoisiksi. Veneissä on jouduttu jopa juomaan virtsaa.

Ulkomaat
Andamaanien merellä ajelehtivassa aluksessa on jumissa satoja pakolaisia. Heistä valtaosa kuuluu Myanmarin vainottuun rohingya-vähemmistöön
Andamaanien merellä ajelehtivassa aluksessa on jumissa satoja pakolaisia. Heistä valtaosa kuuluu Myanmarin vainottuun rohingya-vähemmistöön.EPA

Tuhansien venepakolaisten epätoivoinen ajelehtiminen alkoi, kun Thaimaa ja Malesia kieltäytyivät ottamasta enempää pakolaisia vastaan. Myös Indonesia on käännyttänyt hiljattain pakolaisveneen rannoiltaan.

Thaimaa on aloittanut salakuljetuksen vastaisen operaation ja esti alueelleen tulleen pakolaisaluksen pääsyn maihin. Vanhassa kalastusaluksessa on noin 350 Myanmarin Rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä. Ihmissalakuljettajat ovat hylänneet pakolaisalukset ja jättäneet ne ajelehtimaan merialueille.

Thaimaan rannikolla ajelehtivassa aluksessa olevat ihmiset kertovat, että ainakin kymmenen ihmistä on kuollut matkan aikana. Televisiokuvissa aluksessa olevat itkevät äidit ja pienet lapset pyysivät apua. Äitien mukaan heidän lapsensa ovat sairaita eivätkä ole saaneet syötävää viikkoon.

Ihmiset yrittävät suojautua auringon poltteelta virittämällä kankaita ja muoveja suojakseen. Jotkut joutuvat juomaan omaa virtsaansa muovipulloista. Thaimaan armeijan helikopteri on pudottanut venepakolaisille ruokapaketteja.

Pelkästään tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana noin 25000 bangladeshilaista ja rohingya-heimon jäsentä on pakkautunut pakolaislaivoihin. Määrä on kaksinkertainen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Thaimaa ja Malesia sanovat, että ne eivät pysty huolehtimaan pakolaisista.

Kaikkiaan merellä arvioidaan ajelehtivan noin 6000 pakolaista. YK on vedonnut alueen maihin, jotta ne pelastaisivat merelle jumiin jääneitä. Se on varoittanut, että tilanne saattaa kehittyä humanitaariseksi katastrofiksi.

YK on kuvannut rohingya-heimoa yhdeksi maailman vainotuimmista vähemmistöistä. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 100 000 rohingyaa on paennut vainoja kolmen viime vuoden aikana. Monet ovat turvautuneet ihmissalakuljettajien apuun.

Lähteet: Reu, Afp, AP