1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirsikankukat kukoistivat Roihuvuoren Hanami-juhlassa

Kukinnan upein vaihe saatiin tänä vuonna osutettua täsmälleen juhlapäivään. Kahdeksatta kertaa järjestetty tapahtuma kiinnosti helatorstaina tuhansia helsinkiläisiä viileästä ja tuulisesta säästä huolimatta.

Emilia Kuru ja hänen tyttärensä Lusi, sekä Anitta Iso-Markku Roihuvuoren kirsikkapuistossa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tuulipukuja, korvaläppiä, pipoja, kumisaappaita. Sekä joukossa myös erilaisia rooliasuja, japanilaisesta kulttuurista tuttuja anime- ja manga-hahmoja.

Helsinkiläiset olivat varustautuneet ammattimaisesti jokakeväiseen kirsikankukkajuhlaan Hanamiin, joka on järjestetty Roihuvuoressa jo vuodesta 2007.

– Asumme Herttoniemessä naapureina ja olemme käyneet täällä useampana vuonna, tästä on tullut vähän niin kuin perinne. On ihan mahtavaa, että Roihuvuoressa on tällainen paikka. Kun minulle selvisi pari vuotta sitten, että täällä on tämmönen, olin tosi yllättynyt. Tätä ei löydä jos ei tiedä, että se on täällä, pohdiskelee piknikille viltin päälle asettunut Anitta Iso-Markku.

– Viime vuonna ei tainnut olla näin kauniit kukat. Jos lähellä on tämmönen tapahtuma, niin kyllä tänne täytyy tulla, säestää vieressä istuskeleva Emilia Kuru pienen tyttärensä Lusin kanssa.

Vain muutaman päivän tähden

Roihuvuoren kirsikkapuistossa, vanhan vesitornin kupeessa, jossa Hanami-juhla pidetään, on yli sataviisikymmentä kirsikkapuuta. Läheisessä japanilaisessa puutarhassa on vielä sata puuta lisää.

Hanami-juhlan tarkkaa ajankohtaa ei voi kovin paljoa etukäteen tietää, sillä kirsikkapuut kukkivat vain lyhyen aikaa, joskus vain päiviä.

Kukinnan alkaminen riippuu säästä.

– Jos on kylmää, kukinta on pidempi, mutta jos on helteitä osuu paikalle, se voi olla päivän-kahden mittainen. Kukinnan pituus on viimeisen kahdeksan vuoden aikana vaihdellut. Lyhin kukinta ensimmäisen kukan tulosta siihen, että ne olivat maassa, on ollut viisi päivää. Viime vuonna kukinta oli toistaiseksi pisin, kaksikymmentä päivää, kuvailee tapahtumaa järjestävän Roihuvuori-seuran poheenjohtaja Otto-Ville Mikkelä.

Koskaan aiemmin kukintaa ei ole saatu Mikkelän mukaan osutettua parhaimmillaan juhlapäivään, vaan ollaan päästy muutaman päivän päähän.

– Tämä on parhaiten osunut kukinta tähän mennessä, Miikkelä kehuu.

Mistä sitten huomaa, että kirsikan kukinta täydellinen?

– Kukat ovat täysin auenneet. Kun puita katsoo, ne ovat valtaosin pelkkää kukkaa. Muutaman päivän päästä niiden lehdet rupeavat kasvamaan ja puut eivät näytä enää enää niin voimakkaasti kukkamereltä kuin nyt, Mikkelä opastaa.

Kirsikkapuun lehdet ovat ruskeat. Aikansa kukittuaan terälehdet putoavat ja seuraa kirsikankukkasade.

Kauneus on hetkellistä

Hanami on Japanissa suuri kansallinen juhla, joka ajoittuu myös siellä kevääseen, suunnilleen äitienpäivän tienoille.

Kirsikankukinnan vaiheiden seuraaminen ja Hanami-juhlan odotus on japanilaisille tärkeää. Kun hetki sitten on käsillä, japanilaiset kokoontuvat sankoin joukon puistoihin viettämään aikaa yhdessä, syömään ja juomaan sakea.

Hanami on japania ja tarkoittaa sanamukaisesti kukkien katselemista.

Myös Anitta Iso-Markulle kirsikankukat olivat tärkein syy osallistua Hanami-juhlaan.

– Halusin nähdä kun nämä ovat kukassa, se kestää kuitenkin niin vähän aikaa. Kyllähän siihen liittyy symboliikkaakin. Hetken vain kestävat kauniit jutut, niistä pitäisi osata nauttia silloin. Viehätyn ajatuksesta, että osaisi pysähtyä huomaamaan arjen ja elämän kauniit pikkuasiat. Nyt kukat kukkivat ja aurinko paistaa, nautitaan siitä nyt, filosofoi Iso-Markku, joka on kiinnittänyt kukkakoristeen myös hiuksiinsa.