1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Niinistö: Välimeren pakolaistilanteeseen on ehdottomasti puututtava

Presidentti Sauli Niinistö on torstaina vieraillut Saksan Aachenissa kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon jakotilaisuudessa, missä hän tapasi useita eri maiden päämiehiä. Presidentti Niinistö kommentoi Ylelle muun muassa Välimeren pakolaistilannetta. Presidentin mielestä tilanteeseen on ehdottomasti puututtava.

Presidentti Niinistö kommentoi Juha Sipilän (kesk.) vetämiä hallitusneuvotteluja Saksan Aachenissa. Kuva: Yle

Presidentti Sauli Niinistö on torstaina vieraillut Saksan Aachenissa kansainvälisen Kaarle Suuri -palkinnon jakotilaisuudessa. Presidentti Niinistö tapasi tilaisuudessa useiden eri maiden päämiehiä ja keskusteli heidän kanssaan muun muassa Välimeren pakolaistilanteesta.

– Jos ajatellaan Välimerta, missä ihmisiä hukkuu tai jopa hukutetaan, niin se on aivan mahdoton tilanne. Sellaista ei voi hyväksyä, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan on käytävä läpi kaikki mahdollisuudet auttaa pakolaisia. Paras vaihtoehto olisi hänen mielestään se, ettei kenenkään tarvitsisi edes lähteä pakoon kotiseudultaan. Niinistö sanoi käyneensä Jordanian kuningas Abdullah II kanssa mielenkiintoisen keskustelun pakolaistilanteesta.

– Paljon on puhuttu siitä, että pakolaisia voitaisiin auttaa paikan päällä, ettei heidän tarvitsi alun perinkään lähteä pakomatkalle. Oli mielenkiintoista keskustella kuningas Abdullahin kanssa aiheesta. Maassa, joka on väkiluvultaan vähän Suomea isompi, on vajaat kaksi miljoonaa Syyriasta tullutta pakolaista, Niinistö totesi.

– Ehkä siinä olisi mallia Euroopallekin, miten pakolaisista pidetään ennemmin huolta paikan päällä. Paikan päällä annettava apu olisi varmasti paitsi rahallista, myös rakenteellista apua. Jordanian tilanne osoittaa, että pakolaisten todellinen määrä on aivan eri luokkaa, kuin mistä Euroopassa nyt puhutaan.

Toisaalta Niinistö totesi, että esimerkiksi Syyriaan on hyvin vaikea mennä auttamaan pakolaisia.

– Se on vaikea kokonaisuus, mutta ratkaisuja on löydyttävä. Muuten vain tyydymme lukemaan uutisia siitä, kuinka monta pakolaista hukkui viime yönä, Niinistö sanoi.

– Se ei ole sivistyneen yhteisön merkki.

Radikalisoituneiden nuorten kanssa toimimisesta opittavaa puolin ja toisin

Jordanian kuninkaan kanssa Niinistö sanoi keskustelleensa myös muun muassa radikalisoituneista nuorista.

– Heillä on tietysti kovempia kokemuksia tästä aiheesta, mutta selvästi heitä kiinnostaa myös se, miten Suomi ja muut pohjoiset maat suhtautuvat radikalisoituneisiin nuoriin. Uskon, että meillä on Jordaniasta paljon opittavaa ja apua radikalisoitumisen torjumisessa ja ennaltaehkäisemisessä tarjottiinkin, hän sanoi.

Niinistö myös toivoo, että yhteistyö aiheen ympärillä jatkuisi. Viranomaistasolla tehtävän yhteistyön edistymisestä hän sanoi olevansa hyvinkin varma.

"Ukrainan tilanne on kahtiajakautunut"

Niinistö tapasi Aachenissa myös muun muassa Ukrainan presidentin Petro Porošenkon, jonka kanssa hän keskusteli maan tilanteesta.

– Meille on ajan mittaan muodostunut hyvin avoin ja selkeä keskusteluyhteys. Uskon, että näemme tilanteen hyvin samalla tavalla. Porošenko vakuuttaa, että he tekevät uudistuksia, joita esimerkiksi EU on vaatinut. Hän myös sanoi, että Ukraina on valmis täyttämään Minskin sopimuksen vaatimukset, Niinistö kommentoi tapaamista.

Niinistön mielestä Ukrainan tilanteessa ei välttämättä ole juurikaan edetty.

– Minusta tilanne on toisaalta hieman kahtiajakautunut. Toisaalta näyttäisi, että alueella enemmänkin lisättäisiin aseistusta, kuin vähennettäisiin sitä. Toisaalta sitten taas presidentti Putin on käyttäytynyt pehmeämmin ja käyttänyt pehmeämpiä sanamuotoja, kuten esimerkiksi silloin kun puhuimme keskenämme puhelimessa, Niinistö totesi.

Baltian maat esittivät aiemmin tällä viikolla toiveen siitä, että Nato sijoittaisi niiden alueelle pysyvästi maajoukkoja. Niinistö kommentoi aihetta hyvin lyhytsanaisesti.

– Minusta se on puhtaasti Baltian maiden asia.

Suomen talouspolitiikka puolestaan sai aiemmin tällä viikolla tiukkoja moitteita EU-komissiolta. Niinistö ei halunnut suurennella asiaa.

– Tämä on sellaista numeerista tarkkailua. Me olemme tienneet rajat ja jos ne ovat tulleet vastaan, niin sitten tulee sapiskaa, ei se sen kummempaa ole, Niinistö totesi.