1. yle.fi
  2. Uutiset

Burundin vallankaappausyritys vaikuttaa epäonnistuneen

Presidentti Pierre Nkurunzizan kerrotaan palanneen takaisin Tansaniasta. Tiedot pääkaupunki Bujumburasta ovat yhä epätarkkoja.

Ulkomaat
Poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen Burundin Bujumburassa.
Poliisit ja mielenosoittajat ottivat yhteen Burundin Bujumburassa keskiviikkona.Landry Nshimiye / AFP

Vallankaappausyritys keskiafrikkalaisessa Burundissa vaikuttaa epäonnistuneen. Tiedot maasta ovat yhä sekavia, mutta presidentti Pierre Nkurunziza on ilmoittanut palanneensa Burundiin Tansaniasta, missä hän oli kaappausyrityksen alkaessa. Presidentin paluuta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Presidentille uskolliset joukot kertovat saaneensa haltuunsa avainkohteet pääkaupungissa Bujumburassa. Vallankaappauksen johtajiin kuulunut kenraali Cyrille Ndayirukiye on sanonut uutistoimisto AFP:lle tunnustavansa yrityksen epäonnistuneen.

Aiemmin päivällä Burundissa käytiin taisteluita valtiollisen radioaseman hallinnasta. Ainakin viiden sotilaan kerrotaan kuolleen.

Burundin levottomuudet alkoivat viime kuussa, kun presidentti Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä kolmannelle presidenttikaudelle. Vastustajat pitävät kolmatta kautta perustuslain vastaisena.

Kymmenettuhannet ihmiset ovat paenneet Burundista naapurimaihin.

Keskiviikkona kenraali Godefroid Niyombare ilmoitti, että presidentti on syrjäytetty ja maahan muodostetaan väliaikainen hallitus. Tietot Burundin tilanteesta ovat siitä lähtien olleet varsin epäselviä.

Yhdysvallat on ilmoittanut pitävänsä Nkurunzizaa yhä Burundin laillisena presidenttinä ja YK:n turvallisuusneuvosto on tuominnut vallankaappausyrityksen.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi