Kuopiosta talvikaudella viikoittain Kanarialle – mutta miksi keskiviikkoisin eikä viikonloppuna?

Suorien etelänlomalentojen sarja Kanarialle jatkuu Kuopiosta myös ensi talvikaudella. Loka–maaliskuussa on tarjolla vähintään yksi lento viikossa, koska kysyntä riittää täyttämään koneet.

Kanariansaaret
Ihmiset nousevat lentokoneeseen.
Heini Holopainen / Yle

Suorien Kanarian-lentojen sarja jatkuu Kuopiosta myös ensi talvikaudella. Kuopiosta on ollut talvikaudella viikoittain vähintään yksi lento Gran Canarialle jo yli kymmenen vuoden ajan. Lentoja on useilla eri matkanjärjestäjillä.

Pisin yhtenäinen lentosarja talvikaudella 2015–2016 on Tjäreborgilla, joka lentää Kuopiosta viikoittain Gran Canarialle lokakuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Aiemmin Tjäreborg ja Finnmatkat ovat jakaneet koneen paikat. Nyt Tjäreborg myy lennot kokonaan itse. Tulevana talvena Finnmatkat lentää joulun ja uudenvuoden sesonkina neljänä lauantaina Kuopiosta Gran Canarialle.

Läpi talven jatkuva pitkä lentosarja on ollut kannattava, minkä takia sitä halutaan jatkaa. Esimerkiksi viime talvena koneiden kokonaisvarausaste oli hyvä, kertoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Kesällä vaihtoehtoja enemmän kuin talvella

Aivan vastaavia läpi kesän olevia pitkiä lentosarjoja ei matkanjärjestäjillä Kuopiosta ole tarjolla. Syynä on, että talvikauteen verrattuna matkojen kysyntä jakautuu laajasti eri maihin ja kohteisiin. Talvella matkat keskittyvät Kanarialle, kesällä Välimerellä on valittavissa runsaasti eri kohteita. Siksi koneiden täyteen myymisessä olisi isompi riski.

Suomalaisten toiseksi aurinkorannikoksi muodostunut Turkin Alanya on kuitenkin niin suosittu kohde, että Finnmatkat ja Nazar lentävät jaetulla koneella maalis–huhtikuussa ja elo–lokakuussa Kuopiosta Antalyaan kerran viikossa.

Syksyllä eri matkanjärjestäjillä on Kuopiosta lentoja muun muassa Kreikan saarille, Turkkiin ja Kyprokseen. Suoria lentoja myyvät myös muun muassa Lomamatkat ja Detur.

Miksi keskiviikkona?

Läpi talven jatkuvien Kanarian-lentojen lentopäiväksi on vakiintunut Kuopiossa keskiviikko, eikä alkuiltaan osuvassa lentoajassakaan ole juuri vaihtelua ollut. Miksi juuri keskiviikko eikä viikonloppu, kun monen lomiaan järjestelevän on mietittävä vapaata kahdelta eri viikolta ja koululaisille pitää ottaa pari vapaapäivää?

Selitys on koneiden käyttö ja hotellien vaihtopäivät. Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowskin mukaan keskiviikko on vakiintunut hotellien vaihtopäiväksi ja toisaalta keskellä viikkoa lentokoneita on vapaana. Lentoaika Kanarialle on vajaat seitsemän tuntia, minkä takia yhdellä koneella pystyy tekemään päivän aikana vain yhden edestakaisen lennon.