Indonesia ja Malesia pomputtelevat pakolaisia täynnä olevaa laivaa

Satoja pakolaisia yrittää päästä maihin, mutta Indonesia ja Malesia, samoin kuin Thaimaakin estävät aikeet. Kalastajat toivat Acehin rantaan yli 700 ihmistä. Venepakolaisista on muodostumassa suuri humanitaarinen kriisi.

Ulkomaat
ruosteinen laiva täynnä pakolaisia
EPA / STR

Paikalliset kalastajat ovat tuoneet Indonesian Acehin maakunnassa rantaan yli 700 pakolaisen joukon. Viranomaiset eivät olisi päästäneet pakolaisia maihin.

Kalastajat olivat poimineet pakolaiset merestä, kun heidän oma laivansa oli alkanut upota.

Uutistoimisto AFP:n mukaan pakolaisten laiva oli aluksi saapunut Malesian rannikolle. Malesia ei kuitenkaan päästänyt heitä maihin, vaan pakotti heidät siirtymään Indonesian vesille.

Rannalla pakolaiset on sijoitettu väliaikaisesti varastorakennukseen, kertoo Langsan kaupungin virkailija uutistoimisto Reutersille. Pakolaisia on hänen mukaansa yhteensä 794.

Enin osa pakolaisista kuuluu Mynamarin Rohingya-vähemmistöön. Joukossa on myös bangladeshiläisiä.

Tuhannet ihmiset Myanmarissa vainon kohteeksi joutuneesta Rohingya-kansasta yrittää paeta ja päästä mm. Malesiaan ja Indonesiaan. Maat eivät kuitenkaan päästä pakolaisia maihin, koska maiden mukaan niillä ei ole resursseja hoitaa satoja tuhansia pakolaisia. Käytännössä pakolaisilla ei ole paikkaa minne mennä.

Tänään perjantaina myös Thaimaan viranomaiset kertovat lähettäneensä takaisin merelle 400 pakolaista kuljettaneen laivan. Thaimaan viranomaisten mukaan pakolaiset halusivat itse jatkaa matkaa sen jälkeen, kun olivat saaneet laivalle elintarvikkeita, vettä ja lääkkeitä.

YK toivoo maiden antavan pakolaisille luvan tulla rantaan. Tuhansista venepakolaisista on nopeasti muodostumassa valtava humanitaarinen kriisi.

Lähteet: AFP, Reuters