1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Näin savolainen poliisi haki historiallisen elokuvasopimuksen Hollywoodista

Kirjailija Marko Kilpi asetti jo 25 vuotta sitten tavoitteeksi päästä Hollywoodiin kirjoittajana. Monen epäonnistumisen jälkeen hän voi nyt todeta, että unelma on toteutunut.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suomalainen vanhempi konstaapeli lentää Los Angelesiin. Hän katsoo navigaattorista ajo-ohjeet kahvilaan Beverly Hills Boulevardilla ja tapaa siellä elokuva-alan huiput tuntevia tuottajia. Syntyy sopimus: suomalaisesta kirjasta ryhdytään tekemään elokuvaa Hollywoodissa.

Menikö se näin? Ei aivan. Elävien kirjoihin -dekkarinsa elokuvaoikeudet amerikkalaiselle Tapestry Films -yhtiölle myynyt Marko Kilpi sanoo tehneensä työtä Hollywoodiin pääsemisen eteen jo 25 vuotta.

– Silloin joskus vuonna 1990 ajattelin, että pitää kokeilla mihin siivet kantaa tässä kirjoittamisessa. Asetin silloin tavoitteeksi, että pitää päästä Hollywoodiin saakka. Ei minulla ollut käsitystä, että miten mahdotonta se oli varsinkin siihen aikaan. Eihän siellä ollut ketään... Renny (Harlin) taisi olla ainut, Kilpi kertoo Yle Savolle.

Unelman syntymisen ja sen toteutumisen välille mahtuu "epäonnistumisia epäonnistumisten jälkeen". Kuopiolaiskirjailija sanoo jatkaneensa kirjoittamista vuodesta toiseen lähes päivittäin saamatta siitä palkkiota. Ainavälillä alan ammattilaisilta saatu palaute valoi uutta uskoa omiin kykyihin.

Tuli sellainen olo, että pitää istua alas ja hengitellä syvään.

Marko Kilpi

– Kirves on heitetty kaivoon monta kertaa, mutta käyty kuitenkin hakemassa takaisin. Kun on tehnyt niin pitkään palkatta niin kyllähän siinä jotakin muuta on kuin pelkän leivän perässä juoksemista. Tekemisen palo on, hän sanoo.

"Järkyttävän pitkä tie"

Kilven Hollywood-unelma heräsi eloon vasta muutama vuosi sitten. Vuonna 2011 helsinkiläinen tuotantoyhtiö Blind Spot Pictures kertoi kuvaavansa Elävien kirjoihin -teoksesta kotimaisen rikoselokuvan. Ohjaajaksi tuli Aku Louhimies ja lopputulos, Mikko Leppilammen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen tähdittämä 8-pallo sai ensi-iltansa helmikuussa 2013.

Elokuva keräsi yli 60 000 katsojaa ja oli vuoden yhdeksänneksi katsotuin kotimainen elokuva. Joku voisi pitää sitäkin hyvänä saavutuksena, mutta Louhimies ja Kilpi janosivat vielä isompiin kuvioihin.

Louhimies ryhtyi kierrättämään elokuvaa Amerikassa ja näyttämään sitä paikallisille tuottajille. Kiinnostus heräsi ja tarinan uskottiin purevan myös amerikkalaiseen elokuvayleisöön.

– Sinne työntyy koko maailma ja on vaikea lähteä pystymetsästä mitään esittelemään. On ollut järkyttävän pitkä tie ja työläs homma, että pääsee edes asiasta jutustelemaan. Akuhan se on tehnyt pitkään työtä, Kilpi kiittää.

Hollywood-tuottajia kiinnosti pikemminkin Kilven romaani Elävien kirjoihin kuin sen pohjalta kuvattu 8-pallo. Dekkarikirjailija kertoo kääntäjien referoineen kirjaa tuottajille jo toista vuotta sitten.

Suuntana Beverly Hills Boulevard

Lupaavan alun jälkeen neuvottelut etenivät hitaasti, jos ollenkaan. Huhtikuussa 2015 Kilpi kyllästyi odottamiseen ja ehdotti Louhimiehelle, että he lähtisivät Los Angelesiin kyselemään, mitä mahdolliselle sopimukselle kuului.

– Ajattelin, että joku päätös tähän pitää saada, Kilpi kertoo.

Louhimies innostui ehdotuksesta ja lensi Amerikkaan muutamaa päivää ennen Kilpeä. Tämän jälkeen kuopiolaiskirjailija sai kuitenkin kuulla, että Louhimies oli jatkanut matkaansa Kanadaan.

– Olinjust tullut Losiin, mutta tämä (Louhimies) soittaakin illalla että ei kerkeäkään, on jumissa Kanadassa. Ja että haluanko mennä itsekseen. Sanoin pätkääkään miettimättä että kyllä, sitä vartenhan tänne on tultu, naureskelee Kilpi.

Kirves on heitetty kaivoon monta kertaa.

Marko Kilpi

Pian sen jälkeen Kilpi sai sähköpostiinsa tuottajalta viestin tapaamisajasta ja -paikasta: ravintola Beverly Hills Boulevardilla.

– Vielä illalla ajoin sen reitin läpi kun liikenne on pikkuisen erilainen kuin täällä Kuopiossa. Aamulla menin vähän hyvissä ajoin ja tsippailin bulevardia pitkin. Siinä vaiheessa tuli mieleen, että mitäköhän se vanhempi konstaapeli Kilpi oikein Beverly Hills Boulevardilla tekee!

"Ne ei räplää kännykkää"

Kun Kilpi lopulta pääsi tapaamaan Hollywood-tuottajia, hän ei jännittänyt laisinkaan. Neljännesvuosisadan työ oman unelman eteen näkyi siinä, että suomalaiskirjailija tiesi kertomansa mukaan tarkalleen, mitä piti tehdä ja miten olla.

– Ihmettelin sitä, että ei jännittänyt sen enempää kuin minnekään muuallekaan meneminen. Olisiko ollut joku aivoinfarkti menossa vai joku vakavampikin juttu? hän veistelee.

Seuraavien päivien aikana hän tapasi useampiakin mahdollisia yhteistyökumppaneita. Vastapäätä istuneista elokuvatuottajista Kilvellä on vain hyvää sanottavaa. Vaikka neuvottelukumppanit olivat työskennelleet Hollywoodin suurimpien nimien kanssa, he suhtautuivat suomalaiseen luontevasti.

– Ne keskittyy tasan sinuun, ei räplää kännykkää, ei vastaa puheluihin, on sataprosenttisesti sinua varten. Siinä mielessä se oli helpompaa kuin tuottajien tapaaminen täällä Suomessa.

Samalla Kilvelle selvisi sekin, miksi hanke ei ole vaikuttanut menevän eteenpäin viimeisten kuukausien aikana: tuotantoyhtiön lakimiehet olivat viilanneet sopimusta selväksi pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Projekti oli ollut lakimiesten hoteissa puoli vuotta, ellei kauemminkin.

Siinä vaiheessa tuli mieleen, että mitäköhän se vanhempi konstaapeli Kilpi oikein Beverly Hills Boulevardilla tekee!

Marko Kilpi

– Siinä ei ole agenteilla ja tuottajilla ja kirjailijoilla muuta mahdollisuutta kuin katsoa vierestä. Tuottajat olivat jo ensimmäisessä tapaamisessa sitä mieltä, että sopimus on jo tehty, Kilpi kertoo.

Ensimmäinen sitten Waltarin?

Historiallinen elokuvasopimus oli lopulta Kilven kourassa viime viikonloppuna. Sen jälkeen vanhempi konstaapeli Marko Kilpi Itä-Suomen poliisista on voinut kertoa, että hänen kirjoittamansa rikosromaanin _Elävien kirjoihin _elokuvaoikeudet on myyty amerikkalaiselle Tapestry Films -yhtiölle.

Jos elokuva toteutuu, se on ensimmäinen suomalaisesta kirjasta Hollywoodissa tuotettu elokuva sitten Sinuhe egyptiläisen (The Egyptian, 1954).

– Ei tässä ole kerennyt kunnolla peukkua imeskelemään. Nyt vasta rupeaa lihallistumaan omassakin mielessä, että mitä tämä oikein tarkoittaa. Tuli sellainen olo, että pitää istua alas ja hengitellä syvään, Kilpi myöntää Yle Savolle.