Hyppää sisältöön

Supersankarin tekijä riemastui Cannesissa – levityssopimus ja puoli miljoonaa euroa

Mikkeliläisen Jesse Haajan luoma synkkä eteläsavolainen supersankari Rendel villiinnytti yleisöä Cannesin elokuvajuhlilla.

Rendel-elokuvan teaseria kuvataan Savonlinnassa.
Supersankarielokuva Rendelin teaseria kuvattiin Savonlinnassa.

Jesse Haaja halusi olla pienenä supersankari, joko hämähäkkimies tai teräsmies. Tummanpuhuva supersankari Rendel syntyi matematiikan tunnilla ja siitä Haaja luonnosteli rippikouluikäisenä ensimmäisen valmiin sarjakuvan. Matka hahmosta Rendel-elokuvaksi on siis ollut pitkä, mutta palkitseva. Ohjaaja-tuottaja Jesse Haajan poskipäät ovat edelleen kipeinä, koska hymy ei ota laantuakseen.

– Cannesin elokuvajuhlilla käynti oli meille tuhkimotarina. Saatiin se, mitä tultiin hakemaan ja pikkuisen enemmänkin.

Tuli siis tuplattua budjetti. Kyllä tämä yhden Tsekki-häviön korvaa.

Jesse Haaja

Elokuvalle saatiin levityssopimus Black Lion Picturesin kanssa ja se kattaa alustavasti laajan teatterilevittämisen Suomessa. Sen jälkeen elokuvaa lähdetään viemään Skandinavian kautta kansainväliseen levitykseen.

–Tämä oli jo enemmän, mitä uskallettiin missään vaiheessa edes toivoa. Lisäksi mukaan saatiin Frozen Flame -tuottaja Timo Puustinen ja tämän yhteistyön mukana puoli miljoonaa euroa. Tuli siis tuplattua budjetti. Kyllä tämä yhden Tsekki-häviön korvaa, virnuilee Haaja.

Kaksikielinen elokuva

Suuria muutoksia sopimukset eivät jo olemassa oleviin suunnitelmiin aiheuta.

– Ehkä se isoin on ja konkreettisin muutos tulee olemaan se, että meidän pitää ottaa englanti elokuvan toiseksi kieleksi kansainvälistä levitystä ajatellen. Elokuva saa kansainvälisillä markkinoilla ihan eri statuksen, jos siinä puhutaan edes 20 prosenttia englantia. Eli elokuvasta on tulossa siis kaksikielinen. Meidän pitää vain keksiä joku logiikka siihen, ketkä puhuvat englantia ja ketkä suomea, kertoo Haaja.

Rendelin ohjaaja-tuottaja Jesse Haaja. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

–Palaute on ollut hemmetin hyvää. Jengi oli Cannesissa ihan täpinöissään ja torstai oli meille aivan huikea päivä. Päivän aluksi lähdettiin kävelemään bulevardille Rendelin kanssa. Metriäkään me ei kyllä päästy eteenpäin, kun ympärillä on älytön ihmismassa. Väittäisin, että Rendelistä otettiin 20 000 valokuvaa, hehkuttaa Haaja.

Haajan mukaan Rendel-elokuva on erilainen ja omalaatuinen. Taustalla on hieno tarina ja tapa, millä sitä tehdään, on ensimmäinen laatuaan Skandinaviassa.

– Elokuvan taustaryhmä on erikoinen, oppikirja-elokuvan tekijöitä sieltä ei löydy. Se tuntuu nyt toimivan ja on mahtava huomata, että sille riittää luottoa.