Rikkinäiset ja vanhat tavarat löytävät tiensä jätekeskukseen keväällä – Kukkuroinmäellä on vuoden vilkkain päivä

Rikkinäiset ja tarpeettomat tavarat lähtevät varastojen nurkista liikkeelle ja päätyvät jätekeskukseen erityisesti keväällä. Lopullisesti jätekeskukseen jää enää murto-osa sinne tulevista jätteistä.

jätteet
Pehmolelu odottaa siirtoa Kukkuroinmäen jätekeskuksessa.
Yle

Helatorstain jälkeinen perjantai alkoi Kukkuroinmäen jätekeskuksessa Lappeenrannassa vilkkaana. Jätekeskus avautui asiakkaille kello 7. Kello 8.30 mennessä erilaista tavaraa oli tuonut kolmisenkymmentä asiakasta.

Parhaillaan Kukkuroinmäen jätekeskuksessa eletään vuoden vilkkainta aikaa. Helatorstain jälkeinen perjantai on perinteisesti vuoden vilkkain päivä, kun moni ihminen on ottanut töistä vapaata.

– Odottelemme tänään 200-300 asiakasta, kertoo vastaanottaja Sari Myllärinen.

Kevään tulon näkee jätekeskuksessa heti. Kun lumet sulavat ja ihmiset pääsevät varastojaan kaivelemaan, alkaa jätekeskuksessakin kuhina.

– Talvella voi käydä sata asiakasta päivässä ja kesällä 400 asiakasta päivässä, Myllärinen havainnollistaa.

Jätekeskukselle päätyy kesän korvalla kaikenlaista nurkkiin jäänyttä ylimääräistä tavaraa.

– Huonekaluja, mattoja, vanhaa vaatetta ja sitten tietenkin pihasiivoustavaroita eli risuja ja lehtiä, Myllärinen luettelee.

Myös metalleja kertyy paljon. Kukkuroinmäen jätekeskus ottaa ne maksutta vastaan. Kuten ottaa puutarhajätteen, vaaralliset jätteet, maalit, liimat, liuotteet, öljyt, autonrenkaat ilman vanteita, elektroniikkajätteen sekä kotitalouksien kestopuun.

– Monella on harhakuva, että kaikki maksaa, mutta paljon on maksuttomiakin tuotteita, Myllärinen muistuttaa.

Pieni osa jätteistä päätyy penkkaan

Kukkuroinmäkeen tulee kotitalouksien jätteiden lisäksi muun muassa yritysten ja teollisuuden jätteitä sekä pilaantunutta maata. Tänä päivänä alle 10 prosenttia Kukkuroinmäkeen tulevista jätteistä löytää lopullisen sijoituspaikkansa jätekeskuksen penkasta.

Ensi vuoden alusta alkaen penkkaan päätyy yhä vähemmän jätettä, kun jätelain tiukennus astuu voimaan. Kun nyt penkkaan päätyy 6 000 tonnia jätettä, on luku vuoden kuluttua 4 000 tonnia.

– Se on varovainen arvio, aluevastaava Sami Huotari lisää.

Eli lajittelu tehostuu. Tällä hetkellä penkkaan päätyvät muun muassa yritysten kuivajätteet, teollisuusjäte, asbesti ja lievästi pilaantunut maa-aines.

– Aika paljon kiviainesta, Huotari sanoo.

Kotitalouksien kuivajätteitä ei ole Kukkuroimäen penkkaan mennyt enää vuoden 2013 alun jälkeen, kun niitä alettiin rahdata Riihimäelle poltettavaksi.

– Päivittäin täältä lähtee kaksi rekkaa kotitalouksen kuivajätteitä. Se on noin 80 tonnia päivässä.

Kukkuroinmäessä lajitellaan tänä päivänä suurin piirtein kaikki, mikä lajiteltavissa on.

Huotari arvioi, että kierrätysmahdollisuuksien parantumisesta huolimatta aina tulee olemaan jotain jätettä, mikä päätyy penkkaan. Jätekeskuksessa on laskettu, että penkassa riittää tilaa vuoteen 2054 asti.

– Sitten pitäisi tehdä laajennus. Aikaa on, Huotari toteaa.