1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tangokisaaja lunastaa nuoruuden lupauksensa: Ainoa laulukilpailu, josta saa kruunun

Nastolalainen Aki Samuli lupasi parikymppisenä julkisesti, että pyrkii tangokuninkaaksi. Nyt mies lunastaa lupaustaan ja aikoo kisan voitettuaan erilaiseksi iskelmätähdeksi.

Kuva: Anna Näveri / Yle

Nastolalainen Aki Samuli keikkui reilun viikon Tangomarkkinoiden yleisöäänestyksen kärjessä parhaana mieslaulajana. 33-vuotias mies on tehnyt musiikkia pitkään ja kilpaillut aktiivisesti nuorempana, mutta työelämä vei välillä mennessään.

– Vuonna 2003 osallistuin karaoken MM-kisoihin ja pärjäsinkin hyvin. Aiemmin oli jo kyselty, miksen laula tangoja. Menin sitten Nastola-lehden haastattelussa lupaamaan, että osallistun tangomarkkinoille vuonna 2013. Sinä vuonna oli paljon työkiireitä ja se meni ohi, mutta nyt oli sopiva aika, laulaja paljastaa.

Aki Samuli Hakonen käyttää artistinimenään etunimiään. Mies kertoo hurahtaneensa iskelmämusiikkiin jo nuorena.

Kaverit rokkas ja poppas ja minä humppasin kotona.

– 17-vuotiaana perustettiin ensimmäinen trio ja siitä lähtien olen ollut tällainen humppaveikko. Kaverit rokkas ja poppas ja minä humppasin kotona, Aki Samuli nauraa.

– Tykkään naisartisteista: Paula Koivuniemi ja Laura Voutilainen ovat suurimmat suosikkina. Olen kuunnellut vähemmän miesartisteja, mutta Jari Sillanpää on hyvä.

Lähipiiri aktivoitui äänestämään

Aki Samuli johti nettiäänestystä ensimmäiset 10 päivää, perjantaina aamupäivällä Aki Samuli oli listalla toisena. Jatkoon yleisöäänten perustella pääsee 20 miestä ja 20 naista.

– Varmasti moni ajattelee, että riittää, kun on 20 parhaan joukossa ja pääsee laulamaan 6. kesäkuuta Turkuun. Olen niin intohimoinen ja määrätietoinen, että toivoin olevani ykkössijalla koko ajan, laulaja paljastaa

Tuomarit nostavat semifinaalivaiheeseen lisäksi 10 miestä ja 10 naista. Aki Samuli on hankkinut äänestäjiä aktivoimalla tuttavapiiriään ja markkinoimalla itseään sosiaalisessa mediassa.

Haluan tuoda uudenlaisen tuulen ja kulman iskelmämusiikkiin ja tangoon.

– Totta kai jokainen kilpailija panostaa lähipiiriin ja ystäviin, mikä varmasti vaikuttaa äänestykseen. Mutta toivon, että moni tuntematonkin äänestää.

Suomi on täynnä kaikenlaisia laulukilpailuja, jotka eivät näytä vähentäneen tangolaulukilpailun suosiota.

– Haluan tangokuninkaaksi, koska minulla olisi paljon annettavaa. Haluan tuoda uudenlaisen tuulen ja kulman iskelmämusiikkiin ja tangoon. Haluan olla erilainen miesartisti, Aki Samuli perustelee omia motiivejaan.

Ensikertalaista jännittää

Nastolalaisartisti myöntää suoraan, ettei ole ollut kiinnostunut television kykykilpailuista.

– Idolsit, Voice of Finlandit ja muut eivät ole ollut mun arvojen mukaisia. Olen niin henkeen ja vereen iskelmälaulaja. Niissä on sekalainen kilpailijakunta ja tangokisassa kilpaillaan saman alan genren ihmisten kanssa. Itselle oli suuri askel uskaltautua mukaan. Mutta se on ainut formaatti, missä kruunu päähän asetetaan, että saat olla kuninkaallinen, Aki Samuli myhäilee.

Aki Samuli pitää tangolaulukilpailua yhtenä välietappina urallaan. Pysyvämpi paikka musiikkimaailmassa on ansaittava uudelleen mahdollisen tangokuninkuuden jälkeen uudelleen, tietää Aki Samuli. Tähteyden keskellä pärjätäkseen on myös osattava pitää kiinni omista näkemyksistä.

En näe itseäni tilanteessa, jossa seitsemän ihmistä kertoo minulle, millainen minun pitäisi olla.

– Se on täysin artistista kiinni, millaisia valintoja hän tekee ja miten uudistuu ja kehittyy. En näe itseäni tilanteessa, jossa seitsemän ihmistä kertoo minulle, millainen minun pitäisi olla. Tiedän millainen artisti haluan olla, jos se on jonkun mielestä väärä, en voi sille voi mitään, linjaa tangokuninkaaksi pyrkivä.

Aki Samulilla on kilpailukokemusta, mutta Tangomarkkinoilla hän on ensikertalainen, mikä jännittää.

– Olen paljon pohtinut jo tulevaa. Olen harjoitellut semifinaalia varten useampia kappaleita ja kuunnellut paljon Olavi Virtaa, kun se on teemana tänä vuonna. Olen ensikertalainen, enkä paljoa tiedä, mitä on tulossa. Se on oikeastaan hyvä, koska olen kova stressaamaan.

Tangomarkkinoiden nettiäänestys jatkuu vielä 18.5. klo 12 saakka osoitteessa yle.fi/tangomarkkinat.