1. yle.fi
  2. Uutiset

B.B. King ja Lucille jättivät lähtemättömän jäljen Porin jazzyleisöön

Perjantaina tuli tieto, että blueslegenda B.B. King on kuollut 89-vuotiaana. King vieraili Pori Jazzeilla neljä kertaa, viimeksi vuonna 1998. Satakunnan Radion toimittaja tapasi avoimen, hyväntuulisen ja kohteliaan mestarin hänen konsertoidessaan Porissa vuonna 1995.

kulttuuri
BB King soittaa kitaraa
Laurent Gillieron / EPA

Asuntovaunussa istuu leppoisa mies, mutustelee sämpylää ja juo cokista. Hän pyytää vieraansa, kolme toimittajaa, kohteliaasti istumaan ja tekee heille tilaa siirtämällä kitaransa nurkkaan.

70-vuotias B.B. King on hetki sitten lopettanut keikkansa Pori Jazzissa. Vuosi on 1995. Bluesin kuningas oli taas soittanut itsensä festivaaliyleisön sydämiin. Nyt hän vastaa rauhallisesti ja toimittajien kysymyksiin vailla mitään diivan elkeitä. Vaikka mies on varmasti väsynyt ja kaipaisi omaa rauhaa, hän antaa ymmärtää, ettei mikään ole tärkeämpää kuin puhua juuri nyt meidän kanssamme.

Lucille oli Kingin suosikkinainen

Nurkkaan siirtämäänsä Lucille-kitaraansa King kuvailee suurella lämmöllä. Hän kutsuu sitä suosikkinaisekseen.

– Se ei koskaan väitä minulle vastaan. Tällä hetkellä se onkin ainoa naiseni, sillä en ole naimisissa eikä minulle olla vakituista tyttöystävää, King totesi kaksikymmentä vuotta sitten.

Lucillen kanssa mies oli kolunnut lähes kaikki maailman kolkat. Listalta puuttuivat tuolloin vain Pohjoisnapa, Intiaja Egypti.

Jatkan niin kauan, kunnes Jumala päättää toisin.

B.B.King

King halusi oikoa toimittajille yleistä käsitystä bluesin olemuksesta.

– Ei se ole vain särkyneen sydämen itkua. Bluesiin kuuluu myös onni ja ilo, koko elämä.

"Elämästään ei voi jäädä eläkkeelle"

Vielä 70 -vuotiaana B.B. King teki 300 keikkaa vuodessa.

– Iän myötä kaikki muuttuu vaan paremmaksi, kun rakastaa työtään. En voi jäädä eläkkeelle omasta elämästäni. Jatkan niin kauan, kunnes Jumala päättää toisin.

King korostaa, että hän elää hetkessä. Niin kuin juuri nyt hän nauttii toimittajien seurasta, hän suhtautuu kaikkeen, myös soittamiseen ja esiintymiseen. King kutsuu itseään laiskaksi harjoittelijaksi.

– Lavalla soitan, mitä tunnen juuri sillä hetkellä. En sen mukaan, miten eilen harjoittelin. Se pitää asian tuoreena. Otan kiinni hetkestä jazzmuusikon tapaan.

Tässä vaiheessa haastattelua Kingin manageri tulee asuntovaunuun ja mulkoilee toimittajia ja kelloaan siihen malliin, että meille suotu kymmenen minuuttia on kulunut. Blueslegendan on aika päästä lepäämään, sillä seuraavana aamuna kutsuu jo Hampuri.

Lue seuraavaksi