1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Elokuvaoikeudet Hollywoodiin myynyt kirjailija ottaisi mallia ruotsalaisista ja tanskalaisista – "Rakenteet pitäisi murtaa tyystin"

Kirjailija Marko Kilpi katsoo, etteivät suomalaiset osaa ajatella tv- ja elokuvatuotantojen muotoa sekä sisältöä riittävän hyvin kansainvälisen levityksen kannalta. Esimerkiksi tanskalaiset onnistuvat hänen mukaansa tekemään tv-sarjoja niin, että ne kiinnostavat muuallakin maailmassa, mutta niin, etteivät oman kulttuurin piirteet katoa.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Suomalaiset ovat pahasti jäljessä tv- ja elokuva-alan viennissä, sanoo kirjailija Marko Kilpi. Kilpi on vastikään saanut myytyä oikeudet yhteen teoksistaan yhdysvaltalaiselle elokuvayhtiölle ja hän on kirjoittanut kansainväliseen levitykseen tähtäävän netti-tv-sarjan.

Jos Elävien kirjoihin -teoksen pohjalta tehtäisiin Hollywood-elokuva, se olisi ensimmäinen laatuaan puoleen vuosisataan. Projektiensa varrella Kilpi on havainnut, että suomalaisilla on vielä paljon tekemistä, jos tv- ja elokuva-alan vientiä halutaan lisätä.

– Jos katsotaan pohjoismaalaisittainkin tätä asia, me ollaan niin järkyttävästi takamatkalla, että islantilaisetkin menee näkymättömissä tuolla jossain, Kilpi kärjistää.

Kilpi on pannut merkille, että Pohjoismaista Hollywoodissa vahvasti edustettuja ovat ruotsalaiset, mutta myyntitaitoa tulee myös Juutinrauman toiselta puolelta.

– Kyllä siellä juuri tanskalaisetkin ovat aika päälliköitä, Kilpi lataa.

Kilven mukaan esimerkiksi juuri tanskalaisilla valmius alkaa myydä tv- tai elokuvatuotteitaan ulkomaille on erittäin hyvä ja koneisto toimii jouhevasti.

– Jos niillä on hyvä juttu, ne pystyy laukaisemaan sen saman tien taipaleelle, Kilpi toteaa.

Ajattelutapa jarruna menestykselle?

Dekkaristi myöntää, ettei hänellä ole käsitystä esimerkiksi siitä, miten suomalaisessa elokuva-alan koulutuksessa nykyisin huomioidaan viennin merkitys. Kilpi kuitenkin epäilee, että kyvyttömyys tuottaa ja markkinoida suomalaisia tuotteita myös kansainvälisille markkinoille johtuu osin syvälle juurtuneista asenteista.

Tanskalaiset onnistuvat Kilvestä tuottamaan kiinnostavia tv-sarjoja maailmalle ilman, että he häivyttäisivät kansalliset piirteet niistä pois.

– Ne ovat hyvin tanskalaisia mutta myös kansainvälisiä. Siinä on aika paljon otettavissa mallia.

Se, miten tiukkaa ajattelu oman kulttuurin vaalimisesta ja suomalaisittain tekemisestä on, on valjennut Kilvelle kansainväliseen levitykseen suunniteltua netti-tv-sarjaa luodessa. Kilven visio on ollut tehdä sarja täysin eri tavalla kuin Suomessa on totuttu, mutta vision läpi saaminenei ole ollut helppoa.

Islantilaisetkin menee näkymättömissä tuolla jossain.

Marko Kilpi

– Aika paljon on törmännyt siihen, että kun täällä on niin vaikea ajaa läpi sitä ajattelutapaa, kun ihmiset ovat tottuneet tekemään tietyllä tavalla. Ne ajattelutavat ovat juurtuneet niin pahasti rakenteisiin, että ne pitäisi kyllä murtaa tyystin, jos meinaa saada tehtyä jotain isompaa ja hienompaa, kirjailija esittää.

Marko Kilpi uskoo, että esimerkiksi viihteellisyys aletaan ymmärtää Suomessa yhä enemmän arvona. Hänen mielestään elokuvien ja sarjojen tekemisessä mennään silti edelleen taide edellä.

– Enkä sano, että se on huono asia, mutta kun ei niitä niin hirveästi tarvitsisi lähteä kategorisoimaan, mikä on taidetta tai viihdettä, kun taidekin voi olla viihdyttävää. Tätä pitäisi vain katsoa isommalla näkökulmalla.